Ga je op 22 april 2018 op café in Leuven? Neem dan je defecte en kapotte spullen mee. Die dag kan je er immers terecht in de Maakbar. Daar staan een aantal specialisten klaar om je smartphone, kleding, fiets,… samen met jou te herstellen. Misschien kan je er zelfs ontbrekende onderdelen uit een 3D-printer laten rollen. Tijdens de Maakbar leer je niet enkel hoe je zelf aan de slag kan gaan. Je ontdekt er ook alle repairspecialisten en -initiatieven die Leuven te bieden heeft. En dat zijn er nogal wat.
Maakbaar Leuven
De Maakbar van 22 april is het eerste initiatief van de beweging Maakbaar Leuven. “Onze stad telt heel wat bedrijven, organisaties en uiteraard ook bewoners die gepassioneerd zijn door techniek, hergebruik van materiaal, duurzaam leven,…”, vertelt Katrien Zuallaert van Vormingplus Oost-Brabant. “Die vinden elkaar binnen Maakbaar Leuven. We willen onze eilandjes verlaten, kennis en infrastructuur met elkaar delen en het voor de Leuvenaren zo evident mogelijk te maken om hun kapot materiaal niet weg te gooien maar te hergebruiken.”
Initiatiefnemers repairplatform
Maakbaar Leuven heeft alvast heel wat expertise en materiaal in huis. Enkele van de initiatiefnemers zijn Saté, een open atelier met alle benodigdheden voor hout- en staalbewerking, Repair Café, een organisator van herstelbijeenkomsten, FabLab, een spullenbibliotheek van de Leuvense Universiteit die gebruiksvriendelijke machines uitleent (in opstart) en het Centrum voor Economische Ongehoorzaamheid (CEO) waar burgers nadenken en actie ondernemen omtrent nieuwe, verantwoorde, marktdynamieken. Vormingplus werd aangetrokken om het overzicht te bewaren en Maakbaar Leuven in goede banen te helpen leiden. Katrien: “Ondertussen sloten ook heel wat andere bedrijven en organisaties aan en kunnen we rekenen op verschillende gepassioneerde burgers. Het doet ons veel plezier om te zien hoe de verschillende werkgroepen met heel wat enthousiasme tal van projecten plannen en organiseren.”
Maakbar
Na een periode van nadenken, plannen, visies ontwikkelen,… is Maakbaar Leuven klaar voor actie en dat willen de initiatiefnemers duidelijk maken met de Maakbar. Een gevarieerd programma moet de Leuvenaren op 22 april naar de Ridderstraat lokken. Iedereen is welkom. Ben je gebeten door duurzaamheid, innovatie, circulaire economie? Hou je van techniek? Leef je graag zuinig? Dan is dit evenement zeker een aanrader. Je kan er immers bijleren door zelf aan de slag te gaan.
De mensen van het Repair Café helpen je om je defecte of kapotte spullen te herstellen. Ontbrekende onderdelen kunnen misschien zelfs vervangen worden met behulp van een 3D-printer. Daarnaast gaan er verschillende demonstraties en workshops door voor jong en oud (upcycling van Kleding, experimenteren met elektriciteit,…). Je kan er ook kennis maken met de initiatiefnemers van de beweging, de spullenbib en alle local repair heroes van Leuven, van de plaatselijke schoenmaker tot het sociaal atelier.
En verder…
Op 21 juni 2018 staat trouwens al een volgende evenement op de agenda. Katrien: “Op de eerste dag van de zomer geven we de officiële aftrap van Maakbaar Leuven. Dan stellen we onze initiatieven, visie, doelstellingen,… in detail aan de Leuvenaar voor. We drukken stevig op het gaspedaal. Op die manier hopen we er toe bij te kunnen dragen onze stad klimaatneutraal te maken tegen 2030.”
Praktisch
De Maakbar vind je op zondag 22 april 2018 bij Fabota (Ridderstraat 33). Deelnemen kan volledig gratis en inschrijven is niet nodig, tenzij je wil deelnemen aan de workshop ‘een sfeerlampje maken’ (voor kinderen van 8 tot 12 jaar).
Meer info vind je op de website van Vormingplus en de Facebookpagina van het event.
Tekst: Katrien Van Miert
Foto: © Pixabay