Pizzadeeg, koekjes, frisdrank en desserten op basis van restproducten

Op 25 april reikte Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, de 10de Food At Work Student Awards uit. Om kans te maken, moesten de 30 deelnemende jongerenteams het voedingsproduct van de toekomst ontwikkelen. Voor de studenten staat duurzaamheid daarbij duidelijk centraal. Heel wat inzendingen hadden immers een opvallend ecologisch kantje. 

Pizzadeeg en dessertjes uit restproducten 


Binnen de categorie voor studenten uit het hoger onderwijs – de Food At Work Ecotrophelia Awards – ging de eerste prijs naar een team van de KU Leuven. De studenten wonnen de hoofdprijs voor hun product ‘Bizza’, een gezond pizzadeeg van eigen bodem gemaakt met restproducten van lokale brouwers (bierdraf, -wort en -gist). In oktober zal het team met dit innovatieve en duurzame product ons land vertegenwoordigen op de Europese Ecotrophelia Awards. Die vinden plaats op de Parijse voedingsbeurs SIAL.  

Het winnende team van de KULeuven

De tweede prijs ging ook naar een duurzaam voedingsproduct. Een team van HE Charlemagne Isla Huy ontwikkelde ‘BeLight’, een vetarm bevroren dessert op basis van wei. Dat is een bijproduct van de zuivelindustrie. BeLight bestaat in drie smaken en kleuren en bevat minstens 50% echt fruit.

BeLight

Duurzame vleesproducten en frisdrank

Er werden ook twee awards uitgereikt aan leerlingen uit het secundair onderwijs, één aan een Nederlandstalige school en één aan een Franstalige. Ook deze prijzen gingen naar inzendingen op basis van restproducten. Bij het Nederlandstalige onderwijs won de Brugse voedingsschool Ter Groene Poorte. Leerlingen van de opleiding Voedingstechnieken ontwikkelden er de ‘Fibercracker with bacon’, een hartig en vezelrijk koekje met een zacht aroma van spek. Dit aperitiefkoekje bevat restvezels uit de fruitsapindustrie en van snijdingen van spek.

Fibercracker with bacon

Binnen de categorie voor Franstaligen won het team van het Athénée Royal Agri St. Georges. Met ‘Abricotam’ creëerden de leerlingen een frisdrank op basis van gerecupereerde siroop uit abrikozenconserven en een extract van exotische vruchten. Opvallend veel deelnemers lieten zich dit jaar trouwens inspireren door zeewier en algen. Abricotam bevat bijvoorbeeld lithothamne, een kalkwier met een hoog gehalte aan calcium.

Abricotam

Personeelstekort

Met dit initiatief wil Fevia de voedingsindustrie promoten bij jongeren en werkzoekenden. “Belgische voedingsbedrijven hebben elke dag meer dan 1500 vacatures openstaan. Door leerlingen en studenten zelf een innovatief voedingsproduct te laten ontwikkelen, prikkelen we hen om later een carrière uit te bouwen in onze sector,” aldus Jan Vander Stichele, voorzitter van Fevia Vlaanderen. Omdat de voedingsindustrie tevens kampt met een groot tekort aan technische profielen, werd dit jaar een nieuwe categorie, de Food At Work Techno Award, aan de wedstrijd toegevoegd. Die werd gewonnen door een team van de Vrije Technische Scholen Sint-Niklaas. Deze leerlingen ontwikkelden voor Lily’s Cakes een mobiele deegdoseringsmachine die de productie van wafels 30% sneller laat lopen.

Bron en fotomateriaal: Fevia

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.