Nog een jaartje moeten we onze plastic verpakkingen verdelen over verschillende vuilniszakken, maar vanaf 2019 mogen ze allemaal samen in de blauwe zak. Fost Plus, de vereniging die de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België coördineert, is tevreden. Volgens de organisatie is het nieuwe systeem niet alleen een welkome vereenvoudiging voor de burgers, maar ook een stap in de richting van een totaal omvattende recyclageoplossing voor alle verpakkingen die op de markt worden gebracht.
William Vermeir, managing director van Fost Plus legt uit: “Dankzij dit project zal België zijn leiderspositie in recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval versterken. Samen met onze leden willen wij op termijn recyclageoplossingen vinden voor alle huishoudelijke verpakkingen, of ze nu thuis of elders vrijkomen. Het plan, dat tot doel heeft een bredere waaier van plastic verpakkingen selectief in te zamelen, is een zeer belangrijke stap in dit proces en in de uitvoering van die verbintenis. Dankzij de vorderingen op het vlak van recyclage en het nieuwe sorteersysteem zal het grootste deel van de weg al afgelegd zijn wat circulaire economie betreft.”
De belangrijkste feiten op een rijtje
In het vernieuwde systeem, wordt slechts één blauwe zak, voor alle plastic verpakkingen evenals metalen verpakkingen en drankkartons, aan huis opgehaald. Plastic materialen zoals PP (polyproyleen) en PS (polystyreen) moeten dus niet meer gescheiden worden.
Dit project wordt geleidelijk aan over België uitgerold. De eerste regio’s starten in 2019, de laatste in 2021.
De nieuwe aanpak zal toelaten om elk jaar 8 kg extra per inwoner in te zamelen. België zal zo een recyclagepercentage van 64% bereiken, ver boven de Europese aanbevelingen (22,5% vandaag en 45-55% verwacht vanaf 2025).
Hergebruik door bedrijven blijft achter
Go4Circle, de sectorfederatie van de afval- en recyclagebedrijven, ziet het nieuwe systeem als een positieve evolutie, maar betreurt dat bedrijven nog steeds niet genoeg gerecycleerde materialen gebruiken. “Als we werk willen maken van een circulaire economie, wat Vlaanderen tegen 2050 wil bereiken, wordt het stilaan tijd dat bedrijven meer gerecycleerde materialen in hun nieuwe producten gaan gebruiken. Dit gebeurt vandaag nog veel te weinig. Zeker op vlak van plastics wordt er nog al te veel naar ruwe grondstoffen gegrepen,” aldus Werner Annaert, algemeen directeur van Go4Circle vzw.
Bron: Fost Plus | Go4Circle
Foto: © Fost Plus