Vieren we voortaan elk jaar internationale recyclage-dag?

Op 18 maart 2018 vond de allereerste Global Recycling Day plaats. Dit internationale sensibiliseringsevenement is een initiatief van het Bureau of International Recycling (BIR), de beroepsfederatie van de wereldwijde recyclage-industrie. Met dit gebeuren wilden de initiatiefnemers iets in beweging zetten… en dat is volgens hen ook gelukt. 

Bureau of International Recycling

Het Bureau of International Recycling vertegenwoordigt zo’n 850 recyclingbedrijven en 35 overkoepelende nationale federaties. De leden zijn gevestigd in 70 verschillende landen. Sommige van hen behoren tot de wereldwijde top in de levering van grondstoffen. BIR werd opgericht in 1948 en is daarmee de allereerste federatie die de belangen van de recyclage-industrie op internationale schaal verdedigde. Volgens Lobbyfacts spendeert de organisatie jaarlijks tot 50.000 euro aan belangenbehartiging. Hiertoe zijn de kantoren dan ook in Brussel gevestigd.

Afval: De zevende grondstof

Naast het vertegenwoordigen van de recyclage-industrie is ook het sensibiliseren van het grote publiek een belangrijke activiteit van het Bureau of International Recycling. Via diverse initiatieven tracht de organisatie mensen bewust te maken van hun ecologische voetafdruk en hen te motiveren om te recycleren. Zo kwam de allereerste Global Recycling Day op de agenda te staan.

Door bedrijven en organisaties te motiveren acties te lanceren in het kader van Global Recycling Day, wou BIR enerzijds de hele wereld oproepen om onze zes primaire grondstoffen (water, lucht, kolen, olie, aardgas en mineralen) te beschermen en anderzijds duidelijk maken dat er ook een waardevolle zevende grondstof bestaat: het afval dat we recycleren.  

Enthousiasme

In de aanloop naar 18 maart 2018 vulde de kalender zich met tal van initiatieven. Toespraken, conferenties, schoolfeesten, opruimacties, kunstexposities, theekransjes, voetbaltoernooien,… een allegaartje van interessante en leuke events gaven samen vorm aan Global Recycling Day.

Wie op D-Day de sociale media in de gaten hield, zag kleurrijke foto’s en gepassioneerde posts verschijnen uit landen als Mongolië, Nepal, Oostenrijk, Australië, Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, India, de Verenigde Arabische Emiraten, Nigeria, Zuid-Afrika en Griekenland. De organisatoren waren meer dan tevreden. Voor hen bewees de enthousiaste respons dat recyclage voor gemeenschappen van over de hele wereld van vitaal belang is.

België

Ook in ons land vonden er een aantal initiatieven plaats. Een Brusselse school organiseerde een tweedaags seminarie rond afvalhergebruik. De leerlingen werden daarnaast gemotiveerd om hun nieuw vergaarde kennis te delen met familie en vrienden.

Ook de medewerkers van het BIR-secretariaat in onze hoofdstad staken de handen uit de mouwen. Ze verzamelden voor het Atomium en traden er in dialoog met voorbijgangers.

Petitie

Wie het BIR-team toevallig aan het Atomium tegenkwam, kreeg hoogstwaarschijnlijk een petitie onder de neus geduwd. Het Bureau of International Recycling verzamelt immers handtekeningen om de Global Recycling Day officieel door de Verenigde Naties te laten erkennen. Tot nu toe werden er al 6.730 krabbels gezet en daar zouden er nog zo’n kleine duizend bij moeten komen. Vind jij Global Recycling Day een waardevol initiatief en zou je er volgend jaar graag meer over horen? Dan kan je de petitie nog steeds ondertekenen.

De zeven gouden recyclageregels

Om in afwachting van de volgende Global Recycling Day alvast een steentje bij te dragen, kan je volgens het Bureau of International Recycling best bij jezelf beginnen. De organisatie maakte een lijstje van zeven tips die iedereen eigenlijk zou moeten naleven.

  1. Probeer niet-herbruikbare plastics uit je leven te bannen. Heb je ze toch nodig? Recycleer ze dan.
  2. Stel je op de hoogte van de lokale recyclageregels en respecteer ze.
  3. Draag zorg voor recycleerbare materialen zodat ze in goede staat blijven.
  4. Herstel en hergebruik waar je kan.
  5. Koop recycleerbare materialen.
  6. Recycleer ook elektronica.
  7. Creëer minder afval.

Tekst: Katrien Van Miert 

Foto: Bureau of International Recycling

Abonnement ecoTips

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.