Watt4Ever: nieuwe circulaire oplossing voor afgedankte batterijen van elektrische wagens

In Beringen vond recent de officiële inhuldiging van de nieuwe 100% Belgische en circulaire start-up Watt4Ever plaats. Dat gebeurde in aanwezigheid van Lydia Peeters, Vlaams minister van mobiliteit en de burgemeester van Beringen, Thomas Vints. Watt4Ever gaat batterijen uit hybride en elektrische voertuigen omvormen tot hoogwaardige, industriële, groene energieopslagsystemen.

Na een schuchtere start komt de elektrische en hybride revolutie in België de laatste jaren eindelijk op gang. Daardoor zijn ook steeds meer industriële batterijen in omloop. Watt4ever wil die EV-batterijen een tweede leven geven.

Circulaire economie naar hoger niveau tillen

Watt4Ever is een consortium dat bestaat uit enkele bedrijven die samen de volledige en geïntegreerde waardeketen vertegenwoordigen.

Het partnerschap wil zoveel mogelijk spelers inspireren om een versnelling hoger te schakelen op het vlak van circulaire economie. Dat doet het door materialen maximaal te recupereren als grondstoffen en duurzame energieoplossingen op de markt te brengen. Dankzij de samenwerking helpt Watt4Ever bovendien de ecologische voetafdruk van elektrische voertuigen te verkleinen.

Watt4Ever mikt vooral op bedrijven en organisaties die energieopslagsystemen kunnen gebruiken voor hun kantoorgebouwen, supermarkten, magazijnen …

Een mooi voorbeeld bij Delhaize

“Met het oog op de huidige milieu-uitdagingen heeft Delhaize van duurzame innovatie één van haar topprioriteiten gemaakt”, zegt David Schalenbourg, directeur architectuur, bouw en onderhoud bij Delhaize. “Duurzaamheid was altijd al een kernwaarde van Delhaize. Maar nu wil Delhaize een tandje bijsteken met een primeur: het hergebruiken van batterijen van elektrische auto’s als reservestroomvoorziening voor de winkel bij stroomuitval. Hiertoe werkt Delhaize samen met Watt4Ever, dat de batterijen ombouwt tot duurzame stroomopslagsystemen voor onze winkels.”

Intelligent recycleren is de toekomst

Het recycleren van EV-batterijen vraagt een heel specifieke aanpak. Alles begint bij de diagnose en sortering. Nadien volgt de demontage en ontmanteling van de batterij. Alleen deskundigen met aangepaste gereedschappen, veiligheidshandschoenen, een goede opleiding en de nodige knowhow mogen in beveiligde omstandigheden zo’n batterijen ontmantelen. “Door de hoogspanning in elektrische en hybride voertuigen zijn daar extra risico’s aan verbonden. Vandaar dat Watt4ever de meest verregaande veiligheidsmaatregelen respecteert,” legt Catherine Lenaerts van Watt4Ever uit.

Na de ontmanteling krijgen de batterijen en hun modules een tweede leven. De batterijmodules ondergaan strenge testprocedures. Batterijen die niet kunnen of mogen worden hergebruikt, gaan naar de afdeling recyclage om zo alle grondstoffen te recupereren en geen waardevolle materialen te verliezen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.