Om tot een circulaire kantoorinrichting te komen, heb je meer nodig dan alleen duurzame materialen. Werknemers geven een duurzaam kantoor mee vorm.
Heeft jouw kantoor nood aan vernieuwing? Dan kan een gespecialiseerde kantoorinrichter jou hierbij helpen. Of misschien wel een duurzame kantoorinrichter? Dat is wat MEMO Koncept doet: “We zijn een duurzame kantoorinrichter die kantoren op een zo circulair mogelijke manier inrichten, met milieu, economie, mensen en organisatie (MEMO) in het achterhoofd”, vertelt Patrick Christiaens, kantoorinrichter bij MEMO Koncept.
Duurzaamheid op kantoor gaat verder dan louter materiaalkeuzes. Christiaens: “In een circulair kantoor staat hergebruik centraal, maar focussen we ons ook op hoe werknemers zich op de werkvloer voelen.” We praten met Patrick Christiaens en Shannen Debie over de circulaire aanpak van MEMO Koncept en hoe die verder rijkt dan louter duurzame materialen. “Duurzaamheid vormt de basis van ons werk”, begint Debie.
Hergebruik
“Circulariteit begint bij hergebruik”, stelt Christiaens. “Ofwel gebruik je het materiaal zoals het er reeds staat, of je gaat het refurbishen door bijvoorbeeld stoelen te herbekleden”. Wanneer er toch nieuw meubilair nodig is, kunnen we rekenen op een reeks duurzame partners. “Bij nieuwe, duurzame producten kijken we voornamelijk naar de kwaliteit van de materialen, en of ze lang leverbaar blijven”.
Circulariteit begint bij hergebruik.
Patrick Christiaens, kantoorinrichter bij MEMO Koncept
Die duurzame meubelen vindt het bedrijf in zijn portefeuille aan leveranciers die zich toespitsen op circulair en duurzaam meubilair. “We werken liefst zo lokaal mogelijk met bedrijven die duurzame materialen gebruiken, zoals bijvoorbeeld stoelen gemaakt van hennep”, vertelt Christiaens.
Tweedehands
Hoe kan je hergebruik beter promoten, dan je kantoor in te richten met tweedehandsspullen? “Een duurzame kantoorinrichting staat voor ons niet gelijk aan een ruimte gevuld met alleen maar nieuwe, duurzame meubels”, vertelt Christiaens. Voor sommige projecten trekken Christiaens en Debie er op uit naar verschillende kringloopwinkels, op zoek naar bijpassende decoratie voor in het kantoorontwerp.
“Voor een recent project mochten we een kantoorruimte inkleden met accessoires uit tweedehandswinkels”, vertelt Debie. Hoewel tweedehands winkelen één van de meest duurzame keuzes is die er bestaat, staan nog niet veel bedrijven hiervoor open. “Dat heeft voornamelijk met change management te maken”, stelt Christiaens.
Doe maar duurzaam
MEMO Koncept staat bekend als kantoorinrichter. De meeste klanten komen dan ook aankloppen voor een nieuwe kantoorinrichting. Dat dit duurzaam kan, dringt pas later door. Debie: “Er komen weinig klanten naar ons met de vraag om een circulair kantoor in te richten. Wanneer ze dan te horen krijgen dat het ook duurzaam kan, gaan de meesten wel mee in het verhaal.”
Voor ons is het een evidentie om het duurzaam te doen.
Shannen Debie, back-office-medewerker bij MEMO Koncept
Toch is duurzaamheid nog een moeilijk topic bij bedrijven. “Je merkt dat ze er nog niet echt mee bezig zijn”, aldus Christiaens. De ESG-rapportering die er aan komt, brengt wel meer schot in de zaak. Christiaens: “We hebben in-house een specialist CSRD, die alles weet over de ESG- en CSRD-rapportages en bedrijven hiermee kan helpen.”
Wat werknemers willen
De tweede ‘M’ binnen MEMO Koncept staat voor ‘mens’. Christiaens: “Elk ontwerp start vanuit de werknemers. Wie zijn ze, wat hebben ze nodig en hoe voelen ze zich in hun werkomgeving? “We onderschatten vaak de invloed van een omgeving op mensen. Als je die werkomgeving optimaal kan inrichten, zullen werknemers zich goed voelen en beter kunnen werken”, stelt Christiaens.
“Door te luisteren naar de mensen kan je je inleven in het bedrijf en een accurate kantoorinrichting voorstellen. We hanteren bovendien een holistische benadering van duurzaamheid. Zo spreken ze bijvoorbeeld ook over nudging: het subtiel sturen van het gedrag van werknemers in een duurzame richting. “Dit kunnen kleine aanpassingen zijn, door bijvoorbeeld herbruikbare koffiebekers te voorzien op kantoor”, voegt Debie eraan toe.
Cirkel rond
De cirkel rond maken: dat staat centraal in eender welke circulaire aanpak. Dat concept weerspiegelt zich ook in de samenwerkingen met duurzame start-ups. “Zo mochten we recent de kantoren van Go Ocean en Go Forest volledig circulair inrichten”, begint Debie. Uit die samenwerking bloeide een nieuw duurzaam initiatief. “Per verkochte circulaire bureaustoel, deden we aan natuurherstel”, vertelt Debie trots. “Op die manier is de cirkel rond en geven we terug aan de natuur.”
Duurzaamheid gaat dus verder dan louter ecologische materialen. De mensen staan centraal in een duurzaam kantoor en sturen mee de inrichting ervan. Christiaens deelt tot slot nog enkele tips voor bedrijven die hun kantoor willen verduurzamen. “Met kleine aanpassingen, zoals bijvoorbeeld nudging, kan je al heel wat duurzame gewoontes in je bedrijf creëren, en zo een groter draagvlak verkrijgen.”
“Kijk kritisch naar je eigen kantoorinrichting en betrek de meningen van jouw werknemers”, besluit Christiaens.