Collect&Go levert aan huis met onbemand voertuig Clevon 1

Collect&Go, de online boodschappendienst van Colruyt Group, test voor zijn aanhuisleveringen een onbemand voertuig van het Estse bedrijf Clevon. Dat voertuig bracht nu voor de eerste keer online bestelde boodschappen tot bij de Collect&Go-klanten. De komende weken loopt de test verder.

De aanhuislevering is een nieuwe stap in de test die Collect&Go sinds eind november uitvoert met het op afstand bestuurde wagentje. De Clevon 1 is een compacte, volledig elektrische wagen die voldoende opbergruimte heeft en afgesloten kan worden met een cijfer- of QR-code. Het is de bedoeling om na te gaan welke rol een dergelijke wagen kan spelen in de snel veranderende e-commerce-context. 

Code invoeren

De Clevon 1 volgt nu al twee maanden het traject van distributiecentrum Londerzeel naar het Collect&Go-afhaalpunt en terug. In december legde hij daarbij al z’n duizendste kilometer af op de openbare weg. Op zijn traject bevinden zich de woonplaatsen van een dertigtal Collect&Go-klanten. Zij kregen de vraag of ze hun boodschappen aan huis wilden laten leveren door het onbemande voertuig. Zo vonden de eerste drie automatische leveringen aan huis plaats.

De klanten bij wie de leveringen gebeurde, voerden hun online bestelling uit zoals gewoonlijk. Ze kregen daarna telefonisch een code waarmee ze de boodschappen uit het wagentje konden halen. De Clevon 1 vertrok vervolgens vanuit het Collect&Go-afhaalpunt in Londerzeel naar de woonplaatsen. De klanten konden ook plooiboxen en leeggoed in de Clevon 1 plaatsen. De komende weken wordt er verder getest.

lees ook

Ecopinie: Drie redenen waarom je met duurzame thuisbezorging het verschil maakt

Toezicht op afstand

Het onbemande voertuig werkt op basis van vision technology, machine learning en sensoren. In een gecontroleerde omgeving kan het in de automatische pilootmodus worden gebruikt. Theoretisch kan het tot ongeveer 50 kilometer per uur rijden, maar tijdens de eerste testfase bleef de snelheid onder de 25 kilometer per uur.

Een tele-operator houdt constant toezicht en kan op elk moment de controle overnemen om de veiligheid te waarborgen. Het technische team in Estland ontwikkelt en verbetert het voertuig voortdurend, zodat in de toekomst één tele-operator vijf tot tien voertuigen tegelijk kan besturen.

Om de omgeving te observeren maakt de Clevon 1 gebruik van drie camera’s vooraan, twee zijcamera’s en een camera aan de achterzijde. Naast de camera’s is het voertuig uitgerust met korte- en langeafstandsradars. Die kunnen afstanden meten en ‘obstakels’ zoals auto’s, fietsers en voetgangers herkennen en identificeren. Daardoor kan het mogelijke botsingen in het verkeer voorspellen en dus vermijden.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.