Colruyt Group gaat voor transport zonder CO2-uitstoot tegen 2035

Colruyt Group gaat tegen 2035 al haar goederentransport emissievrij organiseren, met zowel batterij-elektrische voertuigen als waterstof-elektrische voertuigen. De ambitie geldt zowel voor het eigen transport van en naar de winkels, als voor het transport via leveranciers naar de distributiecentra.

De 2035-ambitie zal een aanzienlijke invloed hebben op de directe én indirecte broeikasgasuitstoot van Colruyt Group. De retailgroep stoot op dit moment 87.547 ton eigen CO2-equivalent per jaar uit. 

Gesprek met leveranciers

In 2008 maakte de groep voor het eerst een CO2-balans op, met een reductieplan dat focust op vier hotspots: koeling, verwarming, energie en mobiliteit. Sindsdien daalde de uitstoot. De afgelopen vijf jaren (2017-2021) ging het zelfs om een daling met meer dan 25 procent in absolute waarden. Een tendens die de groep wil verderzetten. Tegen 2030 wil Colruyt Group de eigen uitstoot met nog eens 42 procent naar beneden krijgen.

Iets meer dan een kwart van de totale uitstoot komt uit het brandstofverbruik van de eigen vloot, goed voor 23.797 ton CO2-equivalent. Nog eens 60.000 ton CO2-equivalent komt van het vrachtvervoer door onderaannemers. Het vrachtvervoer dat voorop in de waardeketen plaatsvindt, zorgt tot slot voor het allergrootste deel van de uitstoot, naar inschatting zo’n 600.000 ton. Door in gesprek te gaan met leveranciers en schakels over de hele keten, wil Colruyt Group ook die twee laatste delen actief aanpakken.

Onnodige ritten vermijden

Tot wel 700 chauffeurs rijden in totaal gemiddeld 200.000 kilometer per dag. Colruyt Group zorgt er nu al voor dat het aantal ritten van vracht- en bestelwagens zo beperkt mogelijk blijft. Vrachtwagens worden ook voor 94 procent volgeladen.

De eerste focus is onnodige ritten vermijden en vrachtvervoer optimaal plannen. Waar mogelijk kiest de retailer voor alternatieve, milieuvriendelijkere vervoermiddelen zoals de trein en scheepvaart.

Om de 2035-ambitie te realiseren moeten zowel voertuigen op groene waterstof als batterij-elektrische voertuigen in de nabije toekomst de norm worden. Die complementaire combinatie maakt dat de nadelen van de ene technologie opgevangen worden door de voordelen van de andere technologie, zoals bijvoorbeeld laadtijd, inzetbaarheid en infrastructuuraanpassingen.

Jef Colruyt, CEO van Colruyt Group: “We geloven dat elektrisch rijden de brede norm kan worden, het raakt steeds meer ingeburgerd, ook in een professionele context. Waterstof zal daarnaast een essentiële rol spelen in de industrie, in logistieke processen én in transportactiviteiten. Het belangrijkste voor ons is uiteindelijk dat er een evolutie komt naar efficiënt en vloeiend transport met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.”

Alle schakels in de keten

Met Virya Energy kan Colruyt Group rekenen op een uitgebreide interne expertise op gebied van productie van groene waterstof en elektriciteit. DATS 24 bouwt dan weer aan de elektrische laad- en waterstofinfrastructuur in België. Ook de technische afdeling van Colruyt Group speelt een belangrijke rol. 

Om echt impact te kunnen hebben, moeten alle schakels in de keten dus mee in de transitie. “Dat doen we niet alleen door naar onszelf te kijken, maar ook door actief in gesprek te gaan met onze transportpartners én leveranciers. Wij doen onze duit in het zakje en willen zelfs onze klanten inspireren dat ook te doen. Onder andere door het recent gelanceerde duurzame spaarprogramma voor Eco-score A en B producten, waarmee klanten punten kunnen inzetten voor lokale milieuprojecten”, aldus Jef Colruyt.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.