Core over energie in de brouwerijsector

Studenten Core over energie in de brouwerijsector

Project Craywinckelhof

(Dit artikel verscheen in ecoTips 16.6 – december 2016. Een exemplaar bestellen kan via deze pagina)

Momenteel zijn er in België zo’n 214 brouwerijen actief. Hieronder bevinden zich een aantal grote bedrijven zoals Ab-Inbev en Alken-Maes. Daarnaast zijn er ook een heel aantal kleinere brouwerijen actief, allen met hun specifiek bier. Hoewel de karakteristieken van elk bier verschillend zijn, blijft het brouwproces wel grotendeels hetzelfde. Het is een proces dat zeer veel energie vergt en zelden bestempeld wordt als energie-efficiënt. Er zijn dan ook nog veel brouwerijen waarbij het mogelijk is om dit proces te optimaliseren.

Het optimaliseren van een proces, begint met het in kaart brengen van de verschillende energie- en warmtestromen binnen de brouwerij. In dit domein bouwde CORE cvba-so de afgelopen jaren heel wat expertise op. Voorgaande jaren werden reeds energiestudies uitgevoerd bij onder andere brouwerij Huyghe en Bosteels in het kader van het project DUHAWE2. Momenteel is CORE actief in brouwerij Craywinckelhof.

Craywinckelhof is een gerestaureerde vierkantshoeve waar er zich naast een gastenverblijf en feestzaal ook een hoevebrouwerij en -distilleerderij bevindt. In deze microbrouwerij te Lubbeek heeft CORE één van zijn energieprojecten lopen. Het doel van dit project is om op basis van een grondige studie van de warmtestromen aan procesoptimalisatie te doen en op deze manier energie te besparen in de brouwerij. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de meest efficiënte manier om deze warmte op te wekken.

Het grote voordeel van deze microbrouwerij is dat bijna alle processen gemonitord worden. Hierdoor krijgen we een duidelijk beeld van de verschillende energiestromen met een zeer realistische weergave. Dit vormt dan ook de eerste stap van dit project. Een logische volgende stap is een batch-to-batch analyse en een globale analyse. Wanneer op deze manier de verschillende warmtestromen in kaart zijn gebracht, maken we een afweging tussen de methodes om warmte te recupereren om zo op maat van deze brouwerij tot een energie-efficiënter proces te komen.

Doordat er niet op regelmatige basis gebrouwen wordt, heeft de brouwerij vaak een overschot aan proceswarmte die niet onmiddellijk kan hergebruikt worden. De grootste uitdaging ligt dan ook in het zoeken naar een methode om deze warmte toch efficiënt te kunnen gebruiken. Binnen dit kader wordt de mogelijkheid van een Stirling motor bekeken. Dit is een heteluchtmotor die gebaseerd is op de Stirlingcyclus. Er wordt gebruik gemaakt van het feit dat gassen uitzetten bij toenemende temperatuur en weer krimpen bij verlaging van deze temperatuur. Hierdoor kan een as aangedreven worden die verbonden is met een generator, waardoor er elektriciteit opgewekt wordt.  

[vimeo 196241761 w=640 h=360]

COLUMN Core over energieproject Craywinckelhof from Pergamino storytelling on Vimeo.

Tekst: Brent Ceyssens, CORE

Beeld: CORE

Video: Dreamstime

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.