Covestro speelt met nieuwe fabriek in Antwerpen in op groeiende vraag naar energiezuinigheid

Covestro brak gaat in Antwerpen een nieuwe fabriek bouwen voor de productie van aniline, een veelgebruikte grondstof in isolatiematerialen. Het bedrijf investeert meer dan 300 miljoen euro in de capaciteitsuitbreiding.

Met de nieuwe fabriek versterkt het bedrijf zijn Europese productienetwerk voor de schuimcomponent MDI. De fabriek is naar verwachting operationeel begin 2025, afhankelijk van de volatiele economische situatie, en zal ongeveer 40 nieuwe banen opleveren.

Isolatie en koeltoestellen

Aniline is een belangrijk uitgangsmateriaal voor veel chemische producten, waaronder de hardschuimcomponent MDI. Het product wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van isolatiematerialen voor gebouwen en koeltoestellen. Door de wereldwijde trend naar duurzaamheid en klimaatneutraliteit zal de wereldwijde MDI-markt op middellange termijn naar verwachting met zo’n zes procent per jaar groeien. Gezien de huidige hoge elektriciteits- en gasprijzen, vooral in Europa, zal de vraag naar efficiënte isolatie waarschijnlijk verder toenemen.

“Met de uitbreiding van onze anilineproductie spelen we in op de verder stijgende vraag van onze klanten naar energiezuinige oplossingen voor de isolatie van gebouwen en koeltoestellen. Tegelijkertijd verhogen we, door gebruik te maken van de modernste technologie, de energie-efficiëntie van de productie en daarmee het concurrentievermogen van de Antwerpse vestiging”, aldus Klaus Schäfer, Chief Technology Officer bij Covestro.

Stoom uit proceswarmte

De nieuwe fabriek wordt uitgerust met state-of-the-art technologieën waardoor de productie in Antwerpen energie-efficiënter wordt. Momenteel komt ongeveer 20 procent van de stoom die ter plaatse nodig is, van proceswarmte uit de productie. De overige stoom komt van fossiele bronnen. Met de nieuwe fabriek zal het aandeel stoom uit proceswarmte verdubbelen tot 40 procent van de lokale vraag waardoor het gebruik van fossiele brandstoffen afneemt. De potentiële besparing komt overeen met maximaal 27.000 ton CO2-uitstoot per jaar. De nieuwe fabriek draagt zo bij aan de doelstelling van Covestro om in 2035 operationeel klimaatneutraal te zijn.

De infrastructuur en logistiek in het hart van de haven geeft het bedrijf direct toegang tot de nodige grondstoffen. De investering verankert het bedrijf verder in Antwerpen. De capaciteitsuitbreiding levert bovendien een positieve bijdrage aan de ontwikkeling in de regio. “België is na Duitsland het belangrijkste exportland voor chemie en life sciences binnen de Europese Unie. Die sector is vandaag een van de belangrijkste industrieën in Vlaanderen en investeert fors in R&D en innovatie. Vorig jaar alleen al werd 2,6 miljard euro of meer dan de helft van alle industriële investeringen in innovatie in Vlaanderen in deze sector aangekondigd. Vandaag is een nieuwe mijlpaal in dit opzicht”, legt Jan Jambon, minister-president van het Vlaams Gewest, uit.

De uitbreiding van de anilineproductie maakt deel uit van Covestro’s wereldwijde MDI-strategie. Het doel is om het productienetwerk voor MDI te versterken met het oog op een verdere toename van de vraag.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.