(Beeld: CurieuzeNeuzen)

CurieuzeNeuzen plaatst 500 sensoren in aardappelvelden

CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar hitte en droogte ooit, installeert 500 slimme sensoren of ‘velddolken’ in verschillende aardappelvelden verspreid over heel Vlaanderen om informatie te verzamelen over het microklimaat op onze aardappelvelden.

Omdat we het effect van droge en hete zomers uiteraard niet alleen zien in onze tuinen, parken of openbaar groen, doet CurieuzeNeuzen in de Tuin ook onderzoek naar de impact van extreme weersomstandigheden op de teelt van aardappelen.

Advertising
 

Aardappelen zijn bijzonder gevoelig voor extreme weersomstandigheden. Zoals bekend houden zij niet van langdurige droogte en hitte, maar ook niet van extreem nat weer. Het is een gewas dat zich optimaal ontwikkelt bij een typisch Belgisch weertype, afwisselend, zonder extremen. Maar, de laatste jaren zien we steeds vaker lange perioden van droogte en hitte, met de nodige gevolgen voor onze aardappelteelt. ‘In 2018 hadden we 30 tot 40 procent minder opbrengst’, zegt Jean-Pierre Van Puymbrouck, voorzitter van Belpotato, de brancheorganisatie voor de ganse Belgische aardappelketen. ‘In 2019 was er 5 à 10 procent verlies, en vorig jaar liepen we weer 20 procent mis.’ Daarnaast komt ook de kwaliteit van de aardappelen in het gedrang.

... verder lezen ?

Deze inhoud is voorbehouden voor abonnees. Ben je al abonnee?
Log In Lees 30 dagen gratis