DATS24 waterstoftankstation in Wilrijk

DATS24 opent publiek waterstoftankstation langs de A12 in Wilrijk. Nog andere H2-tankstations op komst.

De opening van het nieuwe publieke waterstofstation in Wilrijk vormt het startschot voor de opening van vijf nieuwe H2-stations in België. In samenwerking met zijn partners helpt DATS 24 bedrijven ook bij de introductie van waterstofwagens in hun vloot.

DATS 24, de energie- en brandstoffenleverancier van Colruyt Group, ziet veel potentieel in waterstof als duurzame brandstof. Het tankstation in Wilrijk is het tweede waterstoftankstation van DATS 24 (en het vierde in België).

In 2018 pakte het bedrijf in thuisbasis Halle uit met het allereerste volledig geïntegreerde waterstoftankstation in Europa. Hun tweede, nieuwe waterstofstation in Wilrijk ter hoogte van de Cardoen-site, creëert nu extra mogelijkheden voor bedrijven en particulieren in het Antwerpse. De bedoeling is dat hier binnenkort H2-vuilniswagens kunnen tanken. Dat sluit alvast aan bij de duurzame mobiliteitstoepassingen van Stad Antwerpen.

Naast Wilrijk opent DATS 24 de komende maanden nog waterstofstations in Haasrode, Erpe-Mere, Ollignies en Herve. In de ruime omgeving van deze locaties wordt waterstof daardoor een reële optie voor het vervoer van personen en goederen.

Unieke voordelen van waterstof

Raf Flebus, Business Unit Manager van DATS 24: “Duurzaamheid blijft de leidraad in alles wat we doen. Zowel bij Colruyt Group als bij DATS 24. Dit betekent dat wij blijven investeren in de productie en distributie van hernieuwbare energie en brandstoffen. Het doel van DATS 24 is waterstof zoveel mogelijk beschikbaar maken voor het vervoer van personen en goederen.”

“Rijden op waterstof is elektrisch rijden, met daarbovenop een combinatie van unieke voordelen: een snelle tankbeurt, uitstootloos rijden en een gegarandeerde elektrische actieradius van 650 tot 700 km. Alles wat je nodig hebt, is een H2-tankstation in de buurt. Voor heel wat bedrijven in deze omgeving wordt dit nu mogelijk”, aldus Flebus nog.

Versnellen richting nuluitstoot

DATS 24 werkt samen met verschillende partners. Een van die partners is WaterstofNet, dat de waterstofindustrie in Vlaanderen en het zuiden van Nederland verenigt in de Waterstof Industrie Cluster (WIC). Adwin Martens, Managing Director van WaterstofNet: “Er is een versnelling nodig om de maatschappij in beweging te krijgen richting nuluitstoot. Groene moleculen zoals waterstof zullen een cruciale rol spelen om iedereen mee te krijgen. Daarom hebben we gezorgd dat dit DATS 24-waterstofstation, toch wel een pittige investering, medegefinancierd werd binnen het programma Waterstofregio 2.0 van Interreg Vlaanderen-Nederland.” De H2-tankstations kaderen ook binnen het CEF-project ‘H2BeNeLux‘ dat door WaterstofNet gecoördineerd wordt.

Leasingformule voor bedrijfsvloten

DATS 24 is een pionier op het vlak van duurzame energie en brandstoffen in België. Concreet betekent dat: testen, proberen, analyseren, opnieuw testen en dit zonder garantie op succes. Raf Flebus van DATS24: “Colruyt Group geeft ons de ruimte om die pioniersrol op te nemen, en dat is vrij uniek. We hebben ook partners samengebracht om actief werk te maken van de transitie. In het kader van waterstofmobiliteit lanceerden we samen met andere waterstofpioniers Toyota, Hyundai en ALD Automotive een interessante leasingformule voor bedrijfsvloten. Dit moet de bedrijven helpen de transitie in te zetten.”

Bedrijvenvereniging Handel en Industrie Wilrijk is alvast overtuigd van de mogelijkheden. Ze ontdekten de voordelen, opportuniteiten en mogelijkheden op een workshop rond rijden op waterstof. DATS 24 en haar partners zorgden voor de inhoud en de testritten.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.