“We zijn verslaafd aan het verzamelen van data maar meestal is het rommel waar we niets mee doen”, zegt Gerry McGovern, schrijver van het boek World Wide Waste. Hij is kind aan huis bij Microsoft, Toyota, … maar nu waarschuwt hij ons voor onze ‘Digital Overload’. We denken dat technologie ons gaat redden maar het is een ‘Energievretend monster’ dat we niet onder controle hebben.
Dit artikel geeft de visie van Gerry McGovern weer.
Wist je dat de helft van alle foto’s in de wereld in de laatste 5 jaar zijn gemaakt. Gerry McGovern onderzocht de groei van foto’s in de afgelopen 150 jaar. We hebben in 2020 meer foto’s gemaakt dan in de hele 20e eeuw. Elk jaar maken we nu ongeveer 1,4 miljard foto’s. Dus de helft van de foto’s die sinds 1900 zijn genomen, zijn gemaakt tussen 2015 en 2020. De groei is zo exponentieel, het doet aan een pandemie denken.
Dan spreken we nog niet over resolutie en de impact hiervan. Stel je voor 1 afbeelding is één megabyte. Dit is een relatieve schaal. Dus 1 x is één megabyte, 2 x is vier megabyte, 3 x is negen megabyte, 4x is 16 megabyte en 8x is 64 megabyte. We maken veel meer foto’s met veel hogere resolutie wat natuurlijk veel meer dataopslag inneemt.
Het verschil is meestal met het blote oog niet te zien. Laat staan op een smartphone of een laptop, om over video maar te zwijgen. Waarom? Omdat de verslaving aan technologie ons gedrag drijft.
Ik hoor jullie al denken: ‘Digitaal is toch de oplossing ?’
Ook Gerry heeft dat een groot deel van zijn carrière gedacht, maar hij nam de proef op de som. Laat ons even kijken naar mailen versus een goede oude brief schrijven. Een brief kost ongeveer 29 gram CO2 voor het papier en verzenden etc, een e-mail ongeveer vier gram en een spam ongeveer drie gram of zo. Het is duidelijk dat e-mail veel beter is dan een brief schrijven. Welnu, we sturen elk jaar 252 miljard brieven maar we sturen 54 miljard e-mails.
Het probleem is dat we veel meer e-mails sturen dan dat we fysieke brieven sturen. Dus brieven creëren ongeveer 7 miljoen ton CO2 terwijl e-mails 219 miljoen ton CO2 creëren en spam 16 miljoen ton CO2. Een boom kan ongeveer 10 kg CO2 vasthouden. Om dus het versturen van brieven te compenseren, zouden we 730 miljoen bomen moeten planten. Om het versturen van e-mails te compenseren zouden we echter 21 miljard bomen moeten planten.
Als we bomen zouden planten alleen al om spam te compenseren, moeten we 1,6 miljard bomen planten. We hebben een digitaal probleem en we moeten er snel actie ondernemen, want binnen vijf of tien jaar wordt het aan dit tempo een enorm probleem. In 2010 hadden we naar schatting ongeveer twee zettabyte aan data. Een zettabyte is een miljard gigabyte. Gerry berekende hoeveel papier je nodig zou hebben om één zettabyte aan gegevens af te drukken.
Hiervoor zou je het papier van 20 miljard bomen nodig hebben terwijl we op dit moment maar 3,5 miljard bomen op de planeet hebben. Het is onvoorstelbaar en dat is slechts één zettabyte aan gegevens.
Vandaag zijn we 50 keer meer data aan het verzamelen. Tegen 2035 schatten we dat we ongeveer 2000 zettabytes aan gegevens zullen hebben verzameld, aan een tempo van 28% per jaar.
In Nederland zijn researchers aan het berekenen hoeveel data een zelfrijdende auto zou produceren. Elke auto zou zo’n 2 gigabyte aan data per seconde doorsturen. Zo zou Nederland zou 67 keer meer energie verbruiken. Wat nog het ergste is, is dat 3 maanden nadat data is opgeslagen 90% hiervan nog nooit is gebruikt. Meer nog: de data die wordt opgeslagen is gewoon rommel. Omdat data organisaties zo overspoeld zijn is het onmogelijk om al die data nog te managen.
Wie denkt dat AI dat probleem zal oplossen heeft het grondig mis, want die ‘rommel data’ wordt ook gebruikt om AI te trainen. Je kan het vergelijken met AI ‘Junkfood’ te voeren, of erger nog om AI de afval uit een fastfood keten dagelijks te serveren. Dat zijn de ‘waardeloze’ fundamenten waarop we onze systemen bouwen.
Een straffe uitspraak van Geertrui Mieke De Ketelaere bevestigt deze stelling. Als program director AI van Imec, pleit ze ervoor om AI nooit te gebruiken om menselijke beslissingen te nemen. Zoals bijvoorbeeld om CV’s te screenen bij HR. Net daarom stopt IBM met Facial Recognition omdat ze Unconsious Bias niet kunnen vermijden. Of anders gezegd data is door mensen gemaakt en is dus nooit objectief. Ook zij is formeel, we moeten stoppen met AI in te zetten om menselijke beslissingen te nemen. We zijn te ver gegaan.
Het is tijd om na te denken waar we mee bezig zijn. Het is niet omdat we iets kunnen doen, dat we het ook moeten doen.
Gerry McGovern bracht een boek uit over de problematiek: World Wide Waste.