De Lijn kiest voor bussen met groene aandrijving

De Lijn kiest voor bussen met groene aandrijving

De Lijn koopt vanaf 2019 alleen nog bussen met een alternatieve aandrijving. Het gaat om hybride bussen, bussen op waterstof en op elektriciteit. Zo wil de vervoermaatschappij haar vloot versneld vergroenen en tegen 2025 in stedelijke omgevingen alleen nog met groene bussen rijden.

 

Weg met vervuilende modellen

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: “Deze regeerperiode bestellen we meer nieuwe bussen en trams dan ooit. Zo halen we de meest vervuilende modellen versneld uit het straatbeeld en bereiden we de omslag voor naar een volledig vergroende vloot. Met De Lijn nemen we het voortouw en maken we het openbaar vervoer nog aantrekkelijker. Onze Vlaamse busbouwers hebben trouwens al veel expertise opgebouwd met duurzame technologieën.

 

340 nieuwe bussen

Om de oudste dieselbussen met vervuilende motoren zo snel mogelijk te vervangen door schonere exemplaren, start in september de voorbereiding van een bestelling van circa 220 bussen. De hybride exemplaren zullen in stedelijke omgevingen rijden. Op streeklijnen zijn hybride bussen niet rendabel en worden de oudste voertuigen vervangen door moderne dieselbussen. In 2019 volgt nog een bestelling voor 120 hybride en/of elektrische bussen.

 

Elektrisch rijden

De nieuwe hybride bussen moeten ook volledig elektrisch kunnen rijden in stadskernen. Zo kunnen de aanvoerlijnen vanuit de streek zonder uitstoot in de steden rondrijden. Daarbuiten rijden ze hybride, dat betekent met een mix van batterijen en een dieselmotor. Omdat ze remenergie recupereren, zijn hybride bussen tot een kwart stiller en zuiniger.

 

Datum: 04-08-2016
Bron en foto: De Lijn

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.