De term ‘microplastics’ bestaat 20 jaar

De term ‘microplastics’ werd twintig jaar geleden voor het eerst gebruikt, in een publicatie in het gerenommeerde vakblad Science. Zevenduizend studies later zijn wetenschappers formeel: dit probleem van vervuiling is urgenter dan ooit en vergt een internationale aanpak.

Het is opnieuw in Science dat een internationale groep experts naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de term ‘microplastics’ schrijft dat een wereldwijd actieplan om plasticvervuiling aan te pakken “nog nooit zo dringend is geweest”.

Ze vinden dat nationale wetgeving onvoldoende is gebleken om het tij te keren en willen de vijfde bijeenkomst in het kader van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake Plasticvervuiling in november aangrijpen om op te roepen tot globale actie.

Die actie zou zich volgens hen moeten richten op een algehele vermindering van de plasticproductie, naast maatregelen om het vrijkomen van microplasticdeeltjes gedurende de hele levenscyclus van plastic te verminderen. “Als dit niet gebeurt, is er een groot risico op onomkeerbare milieuschade”, voegen ze daaraan toe.

lees ook

Microplastics in 90 procent van rundsvlees en kip

20 jaar microplastics

Het huidige artikel is Science is geschreven ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van het allereerste onderzoek naar microplastics, onder leiding van Richard Thompson, hoogleraar aan de Universiteit van Plymouth. De term werd toen bedacht om de microscopisch kleine stukjes plastic in onze oceaan aan te duiden.

Volgens Thompson is de hoeveelheid plastic in de oceanen sinds zijn eerste onderzoek met ongeveer de helft toegenomen.

“Na twintig jaar onderzoek is er duidelijk bewijs dat microplasticvervuiling wereldwijd schadelijke effecten heeft. Het gaat om fysieke schade aan wilde dieren, schadelijke gevolgen voor samenlevingen en culturen, en een groeiend bewijs van schadelijke gevolgen bij de mens zelf”, zegt Thompson. “Daar komt nog bij dat microplastics hardnekkige vervuilers zijn die, eenmaal in het milieu, vrijwel onmogelijk te verwijderen zijn.”

lees ook

Plasticvervuiling zit overal in (Vlaamse) havens en rivieren

Duizenden bewijzen

Na de publicatie in 2004 zijn er naar schatting nog zevenduizend onderzoeken gevolgd. Alle hebben bewijzen geleverd over de bron van plasticvervuiling en de gevolgen ervan.

Vaak werden door wetenschappers ook mogelijke oplossingen aangereikt om met het probleem om te gaan.

Microplastics zijn aangetroffen in elke hoek van de planeet, in het eten en drinken dat we consumeren en in meerdere weefsels en organen van dieren en mensen.

Volgens de auteurs van het artikel zal aan het huidige tempo de milieuvervuiling tegen 2040 verdubbelen. Ze zien de publieke bezorgdheid over microplastics toenemen en roepen internationale milieu-onderhandelaars op om aan de slag te gaan en “grootschalige schade aan het milieu” te voorkomen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.