De nieuwe installatie in de Milcobel-vestiging in Langemark. (foto: Marcel Van Coile)
De nieuwe installatie in de Milcobel-vestiging in Langemark. (foto: Marcel Van Coile)

De Watergroep ontwikkelt op maat gemaakt waterzuiveringssysteem voor Milcobel

Milcobel, de belangrijkste Belgische zuivelcoöperatie, zet steeds meer in op waterhergebruik. Alle vestigingen beschikken over waterzuiveringsstations om het afvalwater op een veilige manier terug te geven aan de natuur en niet zo lang geleden kwamen daar ook installaties bij om water te recupereren uit het productieproces voor eigen hergebruik. Milcobel deed daarvoor een beroep op De Watergroep, dat de nieuwe installaties maakte.  

“De beschikbaarheid van water op onze productiesites is uitermate cruciaal“, vertelt Ruben Puype, Corporate Sustainability Officer bij Milcobel. “We hebben op onze sites in Kallo, Moorslede en Langemark bijna 2 liter water nodig per liter melk of zo’n 7.000 m³ water per dag. Dat water gebruiken we vooral voor reinigingsprocessen, bijvoorbeeld voor onze tankwagens en installaties, maar ook voor de productie van stoom. Daarbij willen we vooral inzetten op alternatieve waterbronnen, want we gebruiken geen grondwater.”

Naast waterzuiveringsinstallaties om het afvalwater te zuiveren is elke site uitgerust met procesinstallaties om water uit de productie te recupereren. Puype: “Bij de productie van melkpoeder bijvoorbeeld, gaan we de melk verhitten, zodat water verdampt. Dat verdampte water laten we condenseren, waarna we dat water grotendeels kunnen hergebruiken. Ook de wei, de waterige fractie die vrijkomt bij de productie van kaas, gaan we filteren om het water eruit te recupereren.”


75.000 m³ per jaar uitgespaard

De nieuwe installatie in de Milcobel-vestiging in Langemark
De nieuwe installatie in de Milcobel-vestiging in Langemark. (foto: Marcel Van Coile)

Ook voor de meest recente realisatie in Langemark deed Milcobel een beroep op De Watergroep, dat de ‘omgekeerde osmose’-installatie voor hergebruik op maat ontwikkelde. “Er is een heel hoge biologische activiteit in dit water”, vertelt Frank De Poortere, Manager Industrie & Services bij De Watergroep. “Het vergt wel wat expertise om die nagroei voor, tijdens en na het proces te vermijden. Een tweede uitdaging waarmee we in dit project te maken kregen is het feit dat wij interveniëren in het midden van het productieproces van Milcobel en we daarbij rekening moeten houden met de zeer hoge materiaalstandaarden van het bedrijf, maar ook een perfecte afstemming moeten proberen te vinden tussen het aanbod van water en het zuiveren en opnieuw toeleveren ervan.”

Dergelijke projecten bieden zowel financiële als ecologische voordelen voor Milcobel. “We verwachten dat we met de meest recente installatie 75.000 m³ water per jaar kunnen behandelen, wat overeenkomt met maar liefst dertig olympische zwembaden”, aldus Puype. “We sluiten op die manier een groot deel van onze waterkringloop.”

In de toekomst wil Milcobel daar nog een stap verder in gaan. “We zouden in Langemark graag ons gezuiverd afvalwater op een analoge manier bijkomend behandelen zodat we ook dat water kunnen opwaarderen tot drinkwaterkwaliteit”, besluit Puype.

Meer artikels over Milcobel

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.