‘Delivery Booster’-app voor correcte levering van pakjes

VIL, het innovatieplatform voor de logistieke sector, introduceert de ‘Delivery Booster’-app. Daarin kunnen gedetailleerde afleverlocaties en specifieke afleververeisten aangemaakt worden met behulp van geolocatie-technologie. Zo worden pakjes altijd op de juiste locatie en op de juiste manier afgeleverd.

Zowel bij consumenten als bij logistieke dienstverleners groeit de behoefte aan meer gepersonaliseerde leverinformatie. Momenteel kan 15 tot 20 procent van de thuisleveringen niet bij de eerste aanbieding geleverd worden. Dit leidt tot tijdverlies, schade, ontvangstbetwisting of foute leveringen.

Complexe bedrijfssites

Op grote bedrijfssites, in ziekenhuizen, universiteiten en shoppingcentra verlopen leveringen nog complexer. Op eenzelfde bedrijfsadres kunnen er verschillende afleverlocaties zijn, mogelijk met verschillende levervoorwaarden. Chauffeurs verliezen hierdoor veel tijd of leveren pakjes op de verkeerde bestemming binnen de organisatie. Gedetailleerde locatiegegevens, die op een uniforme manier aan de logistieke partners worden meegegeven, zijn daarom nodig.

Het huidige afleversysteem is nog altijd gebaseerd op postcode-adressen. Technologische ontwikkelingen maken het echter mogelijk om afleverlocaties gedetailleerder weer te geven. VIL ging hiermee aan de slag bij de ontwikkeling van de ‘Delivery Booster’-app.

Bezorgpaspoort

De app maakt het mogelijk om extra leverlocaties vast te leggen voor leveringen aan consumenten en bedrijven. Aan die app is een bezorgpaspoort gekoppeld, dat rekening houdt met de logistieke afleververeisten. De IT-integratie van de app met bestaande bedrijfssystemen verloopt relatief eenvoudig.

Het is nu aan de logistieke sector om de app uit te proberen en te integreren in de logistieke processen. De verdere commerciële uitrol van de app staat of valt met het gebruik door een grote groep webshops, leveranciers, logistieke dienstverleners en eindgebruikers.

“Delivery Booster is een gebruiksvriendelijke app die toelaat om door het creëren van meer gedetailleerde afleverlocaties het aantal verloren of verkeerd geleverde pakketten sterk te verminderen of te elimineren”, aldus Luc Leblon, Staf- en beleidsexpert bij UZ Gent dat deelneemt aan het project.

Andere projectdeelnemers zijn onder andere DHL Parcel Belgium, GLS Belgium Distribution, PostNL Pakketen België, Renewi, Universiteit Gent, Urbike, Vanheede Environmental Group, Zetes en Ziekenhuis Oost-Limburg. Het project wordt mee ondersteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse Overheid.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.