DEME gaat 73 windmolens bouwen in Taiwan

DEME heeft contracten van 1 GW binnengehaald voor de Hai Long windparken in Taiwan. Het gaat om het transport en de installatie voor de funderingen, turbines en offshore onderstations. De deal tussen CSBC-DEME Wind Engineering (CDWE) en Hai Long Offshore Wind volgt na bijna drie jaar planning en voorbereiding.

In 2024 gaan de voorbereidende uitvoeringswerkzaamheden van start. Tegen 2025 moeten er 73 windturbines geïnstalleerd zijn. Samen zullen die in totaal 1.044 MW genereren. Het gaat om een opdracht van meer dan 300 miljoen euro. Het Hai Long-windpark ligt zo’n 40 à 50 kilometer van de kust van Taiwan in een waterdiepte van 35-55 meter.

Baanbrekend schip

CDWE en Hai Long Offshore Wind werken nauw samen sinds 2018. Om de Taiwanese offshore windsector te ondersteunen, besliste CDWE te investeren in een nieuw installatieschip, de ‘Green Jade’ – het Hai Long-project was een belangrijke drijfveer om zo’n baanbrekend schip te investeren. Het is speciaal ontworpen voor werk in diepere wateren en uitdagende zeebodems zoals die van Taiwan. Het schip zal dan ook een belangrijke rol spelen in het project.

Chen Wen-Lon, voorzitter van CDWE, benadrukt dat de offshore windindustrie van Taiwan blijft groeien. “Taiwan heeft in het verleden nooit echt een lokaal waterbouwkundig team gehad dat zo’n grootschalig, complex windpark kon bouwen, noch een marine-installatieschip als ‘Green Jade’.”

CDWE is opgericht door het Taiwanese CSBC en DEME Offshore om de samenwerking met Europese experts te vergemakkelijken en de beschikbaarheid van buitenlandse expertise in Taiwan te garanderen.

Belgische roots

DEME is een wereldleider op het gebied van baggerwerken, maritieme infrastructuur en offshore energie. De roots van het bedrijf liggen in België – het hoofdkantoor ligt in Zwijndrecht – maar na 145 jaar ervaring is het wereldwijd aanwezig. Voor zijn activiteiten beschikt het over een grote en geavanceerde vloot van schepen. Het stelt zo’n 5.000 hoogopgeleide professionals te werk.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.