DEME wint trofee Ondernemers voor Ondernemers

Op 18 oktober 2016 won DEME de prestigieuze Ondernemer voor Ondernemers-Trofee. Ondernemers voor Ondernemers reikt de trofee tweejaarlijks uit en beloont Belgische bedrijven die duurzaam ondernemerschap in het Zuiden stimuleren. DEME sleept de prijs in de wacht voor zijn baggerproject in de Congostroom. Het bedrijf leidde 40 experts op om regelmatige onderhoudswerken uit te voeren aan de Congostroom, waardoor één van de belangrijkste economische aders van het land, levensvatbaar blijft. African Drive veroverde de trofee in de KMO-categorie voor zijn duurzame bussen in Benin.

Congostroom levensvatbaar houden door regelmatige baggerwerken

In 2014 startte DEME, wereldwijd expert in baggerwerk en grootschalige landwinning, een publiek-private samenwerking met ‘La Congolaise des voises Maritimes’ (CVM). Deze overheidsorganisatie staat in voor het onderhoud van de Congostroom, één van de belangrijkste economische draaischijven van het land. Zonder regelmatige baggerwerken dreigt de Congostroom te verzanden en kunnen onvoldoende schepen de rivier bevaren. DEME, CVM en het Antwerps Havenbedrijf hebben 40 Congolese studenten opgeleid tot baggeraars. Door de lokale kennis van CVM te combineren met de expertise van DEME, hebben de studenten voldoende bagage om de Congostroom decennia lang economisch rendabel en bevaarbaar te houden. DEME blijft vandaag optreden als technisch expert wanneer nieuwe problemen ontstaan in het complexe hydrologische verhaal.

Om het baggerwerk te financieren betalen rederijen die de Congostroom bevaren, een tol aan het project. 

Luc Bonte, voorzitter Ondernemers voor Ondernemers: “DEME is met zijn project aan de Congostroom een toonbeeld van duurzaam ondernemerschap in het Zuiden. Het bedrijf houdt niet enkel belangrijkste havens van het land toegankelijk, maar garandeert ook continuïteit door 40 experts op te leiden tot baggeraar.”

 

African Drive wint trofee in de KMO-categorie

Busvervoer is in Benin één van de belangrijkste vervoersmiddelen. Zowel voor de bedrijfswereld als voor personenvervoer maken goede busverbindingen een wereld van verschil in het land. African Drive, een 25-tal Vlaamse sociaal geëngageerde ondernemers, ondersteunt met het project ‘Baobab Express’ lokaal ondernemerschap in Benin. 22 nieuwe bussen garanderen er milieuvriendelijk transport. African Drive stimuleert lokale chauffeurs te stappen in een franchise-model, waardoor zij kunnen proeven van ondernemerschap. Daarnaast ondersteunt het bedrijf de dochtermaatschappij van Baobab Express dagelijks met raad en daad.

Vanuit België worden 60 Beniners gecoacht.

Luc Bonte: “Dankzij lokaal management garandeert African Drive een duurzame oplossing voor personen- en goederentransport in Benin. In de toekomst werkt het bedrijf toe naar volledige autonomie van het Beninese filiaal, waardoor het bedrijf zonder verdere Belgische input kan zal kunnen werken”.

Drinkbaar water in Kibanseke

Tot slot kaapte Falerno Groep de aanmoedigingsprijs in de KMO-categorie weg. Het bedrijf verdeelt drinkbaar water in de regio van Kibanseke, een arme wijk buiten Kinshasa, Congo.  Omdat het water zich dankzij het netwerk van Falerno dichter bij de bevolking bevindt, ondervindt de plaatselijke bevolking een aanzienlijk tijdsoverschot. Het aantal schoolgaande kinderen is aanzienlijk gestegen en het aantal water gerelateerde ziektes gedaald.

(bron: Ondernemers voor Ondernemers) 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.