DEME duurzame leningen
Beeld: DEME

DEME zet volledige portfolio aan lange termijn kredieten om naar leningen met een duurzaam doel

Om de klimaatdoelen te halen binnen alle aspecten van het bedrijf, heeft DEME zijn portfolio aan langlopende leningen omgezet naar leningen met een duurzaam karakter. Het gaat om een totale waarde van 579 miljoen aan leningen. 

De voorwaarden die gelden voor de kredieten van DEME worden vanaf nu gekoppeld aan de prestaties van het bedrijf op twee duurzaamheidsgebieden: werkveiligheid en lage koolstofuitstoot. Wanneer het bedrijf targets op deze twee gebieden haalt, profiteert het van gunstigere voorwaarden. 

Geert Wouters, Head of Structured Finance and Treasury bij DEME vertelt met trots dat DEME het eerste bedrijf is in de sector dat duurzaamheidsdoelen nastreeft in alle langlopende financiële overeenkomsten. Het is een gewaagde stap, laat Wouters weten, maar DEME is bereid de mogelijke financiële consequenties te accepteren. 

Om de overstap naar duurzame lange termijn financieringen te maken, heeft DEME gekozen om KBC in te schakelen als duurzaamheidscoördinator. Geert Wouters benadrukt: “We hebben een langlopende samenwerking met KBC en zijn enthousiast over het feit dat we nauw met hen kunnen samenwerken om te zorgen dat de overstap naar duurzame financiering een succes is.” 

Bij de overstap naar een duurzame financiering zijn tien banken verspreid over de hele wereld betrokken: ABN Amro Bank NV, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (de Belgische tak), Belfius Bank NV, BNP Paribas Fortis SA/NV, Crédit Agricole Corporate and Investment Bank (de Belgische tak), Belfius Bank NV, BNP Paribas Fortis SA/NV, Crédit Agricole Corporate and Investment Bank (Belgische tak), Commerzbank AG (Luxemburgse tak), DBS Bank Ltd (Londense tak), ING Belgium NV/SA, KBC Bank NV en Coöperatieve Rabobank U.A. 

Lager krediet bij het halen van duurzaamheids-KPI’s

Bij het veranderen van bestaande leningen naar duurzame leningen gingen de kredietverstrekkers akkoord met een lager rentepercentage, mits het bedrijf zijn doelen haalt op het gebied van de twee duurzaamheids KPI’s. Wanneer DEME daar niet in slaagt, leidt dat tot een lichte stijging van het rentepercentage. 

Het eerste KPI is gericht op werkveiligheid, wat volgens DEME altijd de hoogste prioriteit is geweest. Het bedrijf voert regelmatig grensverleggende projecten uit in uitdagende en afgelegen omgevingen. Daarom werkt DEME constant aan het verbeteren van de veiligheid. Om zijn veiligheidsdoelen te bereiken, heeft DEME al de nodige actieplannen in gang gezet. Echter benadrukt het bedrijf dat het verbeteren van de veiligheid een taak is die nooit volledig is afgerond. 

Om aan het tweede KPI te voldoen, wil DEME meer gebruik gaan maken van brandstoffen met een lage koolstofuitstoot. Ook dit is een continue focus van het bedrijf. DEME heeft ambitieuze doelen gesteld om uitstoot te verminderen. Tegen 2050 wil het bedrijf volledig klimaatneutraal worden. Als eerste tussendoel is DEME van plan om de uitstoot van broeikasgassen met 40% te verminderen ten opzichte van 2008.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.