Pineapple tropical fruit growing in garden with mountain background

Dierlijk leer vervangen door leer uit ananasbladeren, interessant of niet?

De Spaanse Carmen Hijosa zag de milieu-impact die de productie van leer met zich meebrengt en de vele chemicaliën die ervoor gebruikt worden en ze besliste dat ze op zoek zou gaan naar een alternatief. Dat vond ze in het ‘leer’ van ananasbladeren. Maar is deze oplossing de betere oplossing in de circulaire economie?

Als je nog eens een ananas vasthoudt, voel dan aan de bladeren: die zijn stijf en leerachtig. Dat bracht Carmen Hijosa op een idee. Zij consulteerde in de jaren 1990 als ervaren lederexpert het Design Centre Philippines en zag de impact ervan op het milieu en de omgeving. Plastic alternatieven voor leer vond ze niet beter. Dus ging ze op zoek naar duurzame leervervangers.

Advertising
 

Op de Filipijnen zelf ontdekte ze de traditionele textielambachten die weven met natuurlijke vezels. De overvloed aan natuurlijke vezels inspireerde haar tot het bedenken van een non-woven procedé met plantenvezels, dat ook op commerciële schaal uitgebaat zou kunnen worden. Tegelijk wilde ze een positieve invloed hebben op de lokale economie én een product maken met een lage ecologische voetafdruk.

... verder lezen ?

Deze inhoud is voorbehouden voor abonnees. Ben je al abonnee?
Log In Lees 30 dagen gratis