Digitale innovatiehub helpt energietransformatie in Vlaamse bouwsector versnellen

Bouw- en energiepartners slaan de handen in elkaar in een digitale innovatiehub. Die zal de bouwsector ondersteunen bij de digitale energietransformatie.

Het gebruik van digitale technologieën is essentieel om producten, processen en diensten te verbeteren en de energie-efficiëntie van de bouw en renovatie van gebouwen en wijken te versnellen. Digitale toepassingen zijn bijvoorbeeld cruciaal om zonnepanelen, warmtepomp, elektrische wagens of thuisbatterijen met elkaar te laten samenwerken.

Op termijn heeft dit een belangrijke impact op het energieverbruik van het Vlaamse woningenbestand en verhoogt daarmee ook het gebruiksgemak van nieuwe technieken voor de bewoners.

Centraal toegangspunt

Om deze digitale transformatie te versnellen wordt een centraal digitaal en fysiek toegangspunt gelanceerd: EDIH-EBE – wat staat voor ‘European Digital Innovation Hub Energy in the Built Environment’. De EDIH-EBE biedt verschillende diensten aan waarmee Vlaamse ondernemingen hun digitale kennis en vaardigheden kunnen verhogen.

De focus ligt hierbij op het kruispunt tussen bouw, energie en ICT. Alle diensten die nodig zijn voor een digitale transformatie zitten op één plaats, zowel online als fysiek op het Thor Park in Genk.

Voortaan kunnen ondernemingen en organisaties die zichzelf willen klaarstomen voor de digitale toekomst met hun vragen terecht bij de EDIH-EBE. Deze ‘One-Stop-Hub’ brengt verschillende actoren uit de bouw- en energiesector samen. Het resultaat is een efficiënte dienstverlening met onder meer advies op maat, opleidingen, testen, ondersteuning bij het vinden van investeringen, evenementen en internationale samenwerking. Veel van deze diensten zijn bovendien gratis toegankelijk (kmo’s) of aan interessante voorwaarden.

lees ook

Digitaal offsite bouwen: “Bouwwijze van de toekomst”

Woningeigenaars activeren

Een centraal toegangspunt zoals de EDIH-EBE biedt verschillende voordelen. Zo is een van de grote bottlenecks in de energetische renovatie van het Vlaamse woningpark, het activeren van woningeigenaars. One-Stop-Hubs kunnen een traject aanbieden dat de energiescan, ontwerp, financiering, realisatie en zelfs opvolging of onderhoud kan omvatten.

Via de EDIH-EBE kunnen bedrijven toegang vinden tot tools die deze processen automatiseren en digitaliseren (bijvoorbeeld via een digital twin). Hierdoor kan het advies betrouwbaarder, betaalbaarder en toegankelijker gemaakt worden.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.