Sinds 1 januari 2020 vind je geen plastic wegwerpproducten meer in het IKEA-assortiment. De ban op wegwerpplastic vormt een belangrijke stap naar de doelstelling van de Zweedse meubelgigant om tegen 2030 enkel nog gerecycleerd of hernieuwbaar plastic in het IKEA-assortiment en de -verpakkingen te gebruiken. In de IKEA-bistro’s en -restaurants voert IKEA progressief een ban in op wegwerpplastic. Vandaag zijn er nog enkel bekers, bestek en borden gemaakt van hernieuwbare grondstoffen in gebruik. Maar IKEA focust niet enkel op wegwerpprodducten. Het bedrijf investeert ook in de ontwikkeling van steeds meer producten in gerecycleerd of bioplastic en oplossingen om het gebruik van plastic in verpakkingen te verminderen. Zo wil het bedrijf duurzame aankopen voor iedereen betaalbaar maken.
IKEA wil tegen klimaatpositief zijn en enkel nog hernieuwbaar en gerecycleerd plastic gebruiken in het assortiment en de verpakkingen. Het bedrijf wil, naast tal van andere initiatieven, zo een antwoord bieden op de vraag van klanten om te kunnen bijdragen aan een circulaire economie.
In de voorbije tien jaar werd het gebruik van plastic in verpakkingen al van 12% tot 6% verminderd, met als doelstelling dit tot 3% te verminderen tegen 2030. Het plastic dat nog gebruikt zal worden voor verpakkingen zal dan enkel nog van biologische oorsprong zijn.
De keuze in te zetten op duurzamer plastic maakt deel uit van de ambities om IKEA-producten op basis van circulaire designprincipes te ontwerpen tegen 2030. De producten moeten vanaf dan gemaakt zijn om hergebruikt of gerecycleerd te kunnen worden, met zo weinig mogelijk afval als resultaat. “IKEA wil een positieve impact hebben op de mens en onze planeet” legt Caroline Gastaud, sustainability manager bij IKEA België, uit. “We willen bijdragen aan een wereld met minder afval door zelf een bijdrage te leveren en ook mensen te inspireren. Met onze omvang kunnen we duurzaamheid als een betaalbare en eenvoudige keuze aanbieden voor veel mensen. Wegwerpplastic bannen is één van de vele stappen die we nemen in de juiste richting.”
Sinds het begin van dit jaar zijn er bij IKEA België geen rietjes, borden, bekers, hondenpoep-, diepvries- en vuilniszakken uit wegwerpplastic meer te vinden in het assortiment. De overschotten van producten uit wegwerpplastic werden verzameld en zullen in samenwerking met Renewi worden gerecycleerd.
Bamboerietjes
In de restaurants en bistro’s voert IKEA België progressief duurzame alternatieven in. Plastic rietjes, borden, bekers en bestek zijn vervangen door alternatieven gemaakt van papier uit duurzaam beheerde bossen en met een coating van bioplastic gemaakt van rietsuiker. Ondertussen werkt IKEA aan een plasticvrije oplossing. De duurzame FORNYANDE-rietjes gemaakt van papier kan je ook kopen om thuis te gebruiken. Of je kan gaan voor de nieuwe OKUVLIG-bamboerietjes die je kan hergebruiken door ze schoon te maken met de meegeleverde reinigingsborsteltjes.
Ten slotte bestaan meer en meer producten in het assortiment uit duurzamere alternatieven voor plastic gemaakt van fossiele grondstoffen. De TOMAT-plantenspuit is bijvoorbeeld gemaakt van gerecycleerd plastic. Daarvoor wordt onder andere plastic verpakkingsfolie uit de afvalcontainers van de winkels en distributiecentra verzameld en omgebouwd. Zo ook de KUNGSBACKA-keukenonderdelen, die bestaan uit hergebruikt hout en gerecycleerde PET-flessen. Daarnaast zijn er ook de HEROISK-borden en TALRIKA-bekers, de eerste IKEA-collecties die volledig gemaakt zijn van bioplastic. Ook de hersluitbare, plastic zakjes genaamd ISTAD bestaan vanaf nu uit bioplastic en zijn een vaste waarde in het duurzame IKEA assortiment.
Producten uit plastic afval uit Middellandse Zee
Deze maand landeert IKEA België de MUSSELBLOMMA-collectie bestaande uit gerecycleerd plastic uit de Middellandse Zee verzameld door Spaanse vissers. De collectie bestaat uit een tote bag, twee kussenhoezen en een tafelkleed (foto) en werd ontworpen door de Spaanse designer Inma Bermudez die haar inspiratie ook uit de oceaan haalde.
Samenwerking met Eva Mouton
Om de ambities van IKEA voor 2030 met betrekking tot plastic in de verf te zetten, besloot IKEA België om samen te werken met cartooniste Eva Mouton. In haar tekeningen vertaalt de illustratrice hoe IKEA duurzame oplossingen biedt voor het dagelijkse leven.
