CO2 emissiehandel
(Beeld: Adobe Stock)

CO2-emissiehandel, vooruitblik op de vierde handelsperiode

Het Europese ETS (Emission Trading System) is met 31 deelnemende landen en 11.000 installaties het grootste emissiehandelssysteem ter wereld. Het omvat de industriële broeikasgasuitstoot in de EU, goed voor een aandeel van 45 procent. De handel in broeikasgas-emissierechten werd door de Europese Unie in het leven geroepen om de emissies op een kosteneffectieve en economisch efficiënte wijze te verminderen.

Op 1 januari 2021 gaat de vierde handelsperiode in. Na een oefenronde in de periode 2005-2007 ging het systeem van start in de periode 2008-2012. Daarna volgde een uitbreiding van het toepassingsgebied in de periode 2013-2020. Nu deze derde handelsperiode bijna ten einde loopt, worden door de wetgevende overheid én de betrokken industriële installaties de nodige voorbereidingen getroffen voor de vierde handelsperiode (2021 – 2025). Tijd voor een terugblik en een blik vooruit.

De uitdaging: een emissiereductie van 43 procent 

Tijdens de Overeenkomst van Parijs (2015), kwamen de partijen overeen de stijging van de wereldwijde gemiddelde temperatuur ruim onder de 2°C boven het pre-industriële niveau te houden, en om ernaar te blijven streven de temperatuurstijging tot 1,5°C te beperken. Vertaald naar de emissies binnen ETS, betekent dit een vermindering van 43 procent tegen 2030 ten opzichte van 2005. Voor de sectoren die niet onder ETS vallen (non-ETS) zoals wegtransport, landbouw, huishoudens, … werd een reductiedoelstelling van 30 procent in 2030 ten opzichte van 2005 vooropgesteld. Deze sectoren vallen niet onder de emissiehandel, maar zijn het onderwerp van andere maatregelen, door de lidstaten bepaald.

Om de beoogde doelstelling te halen, wordt binnen ETS een emissieplatform ingesteld…

Verder lezen?

Dit is een extra ecoTips-artikel, exclusief voor abonnees. Heb je reeds een abonnement? Dan vind je het volledige artikel terug bij het Extra Nieuws en in onze nieuwsbrief voor abonnees. Nog geen abonnement? 

Mis onze aankomende artikels niet en neem een abonnement op ecoTips!

Voor 65 euro krijg je:

  • 4 keer per jaar een gedrukt magazine in de bus
  • Online toegang tot het magazine
  • 10  ecoTips Bizznews 4 members-nieuwsbrieven in je mailbox, met extra artikels en reportages
  • 11 ecoTips Bizznews 4 all-nieuwsbrieven in je mailbox
  • 1 toegangticket voor een ecoTips Bizzclub naar keuze, ter waarde van 50 euro (60,5 incl. btw)

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.