House on an Island
(Beeld: Atelier Oslo)

Duurzame techniek zet rem op kappen van tropisch hardhout in regenwoud

Beeld: House on an Island, bekroond werd met de prestigieuze Surface Design Award 2020 in de categorie Housing Exterior, werd gebouwd met Kebony-hout.

Kebony, ontwikkeld door de gelijknamige Noorse onderneming, is een technologie om snelgroeiend hout zoals naaldhout om te vormen tot een volwaardig ecologisch alternatief voor tropisch hardhout. Niet alleen zet de technologie een rem op het kappen van tropisch hardhout in het regenwoud, met een uitstoot van 350-500 kg CO2/m³ ten opzichte van 7.500-15.000 CO2/m³ voor tropisch hardhout is de productie ervan ook een pak milieuvriendelijker.

De techniek is niet gloednieuw, maar kwam nog eens in het nieuws omdat recent een project in Noorwegen bekleed met hout afkomstig van Kebony, ‘House on an Island’, bekroond werd met de prestigieuze Surface Design Award in de categorie Housing Exterior. De jury prees vooral het feit dat het hout ervoor zorgt dat de woning mooi past in de omgeving.

Het gaat om een gepatenteerd proces, dat de celwand van duurzaam naaldhout verbetert met plantaardige vloeistof die uit landbouwafval wordt gewonnen – bij het proces komen dus geen chemicaliën of houtbewaringsmiddelen kijken. Het hout krijgt zo de kenmerken van premium hardhout en een rijke bruine kleur.


Furfurylalcohol

De biologische vloeistof die gebruik wordt is furfurylalcohol. Die wordt geïmpregneerd in het hout. De Kebony-technologie gebruikt dus een plantaardig afvalproduct om een plantaardig product meer duurzaamheid te geven. Na de impregnatie moet het hout uitharden en drogen. Het wordt verwarmd, waardoor de polymerisatie van de furfurylalcohol plaatsvindt. De houtwanden zijn na de behandeling 50% dikker door de stabiele, ingesloten polymeren.

Hout behandeld met de Kebony-technologie, dat gemakshalve de naam Kebony kreeg, is bovendien bestand tegen rot en schimmels en andere houtvernietigende micro-organismen in de bovengrondse context. Kebony is een onderhoudsarm materiaal dat geen aanvullende behandeling behoeft buiten de normale reiniging. Oliën en andere impregneeroplossingen mogen dus in het tuinhuis blijven staan.

Het is bewezen dat de Kebony-technologie de CO2-uitstoot van de houtproductie beperkt tot 350-500 kg CO2/m3, tegenover 7.500-15.000 kg CO2/m3 wanneer echt tropisch hardhout wordt verwerkt.


Zilvergrijze patina

Kebony is geschikt voor toepassingen binnen en buiten. Na blootstelling aan de zon ontstaat een natuurlijke zilvergrijze patina, die geen afbreuk doet aan de performantie van het hout.

Verschillende verkooppunten in België bieden Kebony aan. Een overzicht vind je hier.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.