ethisch beleggen
(Beeld: Adobe Stock)

Hoe werkt ethisch beleggen in vastgoed?

Ethisch beleggen, ook wel duurzaam beleggen genoemd, kent veel voordelen. Niet alleen voor het milieu, ook voor de portemonnee. Ook in vastgoed kan je duurzaam beleggen, maar hoe gaat dat precies in zijn werk?

Ethisch beleggen, ook wel duurzaam beleggen genoemd, is een vorm van investeren waarbij de geldverstrekker rekening houdt met de gevolgen voor milieu en mens. Het doel van ethisch beleggen is nog steeds winst maken. Tegelijkertijd wordt wel rekening gehouden met de effecten op maatschappij en leefomgeving. Het draait dus niet alleen maar om rendement en risico.

Ethisch beleggen werkt in principe zoals ‘normaal’ beleggen, alleen vindt er een extra selectie plaats: de ondernemingen waarin belegd zou kunnen worden, worden extra gecheckt op duurzaamheidscriteria.

Er zijn twee manieren om geschikte ondernemingen te vinden om in te beleggen: ofwel sluit je bepaalde types ondernemingen uit, ofwel ga je juist actief op zoek naar een bepaald type onderneming. Zo kan een beleggingsfonds besluiten om niet te investeren in de wapen- of tabaksindustrie. Andere duurzaamheidscriteria waarop wordt gelet zijn arbeidsvoorwaarden, milieubeleid en transparantie.

De shift van ‘normaal’ beleggen naar duurzaam beleggen vindt zijn oorsprong in de jaren 80. Eerst waren vooral kerkelijke instellingen en goede doelen geïnteresseerd, maar rond de eeuwwisseling zijn ook beleggingsfondsen er belangstelling voor beginnen tonen.

In Nederland bieden vandaag diverse banken duurzame beleggingsmethodes aan. Er zijn zelfs banken die enkel nog investeren in duurzame activiteiten, zoals Triodos Bank en ASN Bank.

Verschillende mogelijkheden

Wie niet belegt in aandelen van duurzame bedrijven, maar wel in vastgoed, kan dat ook duurzaam doen. Je kan bijvoorbeeld beleggen in vastgoed dat zelf zijn energie opwekt. Hierdoor bespaar je zelf op energiekosten en wordt het milieu minder belast.

Een andere duurzame investering is de aanbreng van zonnepalen op het vastgoed. Zonnepanelen drukken de energiekosten, zijn minder belastend voor het milieu en binnen een aantal jaren heb je ze al terugverdiend. Hetzelfde geldt voor isolatie. Maar ook investeren in vastgoed met een duurzame ligging of een circulair karakter behoort tot de mogelijkheden.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.