The Green
(Beeld: SPIE)

Industry Aalter neemt intrek in BEN-gebouw The Green

Industry Aalter, een dochteronderneming van SPIE, de onafhankelijke Europese marktleider in multitechnische diensten op het vlak van energie en communicatie, nam haar intrek in The Green, een bijna-energieneutraal gebouw. Onder meer een BEO-veld en zonnepanelen maken dat het gebouw zijn naam alle eer aandoet. 

Het gebouw, dat SPIE realiseerde in samenwerking met Vandenbussche, kreeg met een plek langs de Groendreef in Aalter een zeer toepasselijke locatie. Dat het de stempel bijna-energieneutraal of BEN draagt, heeft het te danken aan verschillende ingrepen, waarvan het BEO-veld onder het gebouw waarschijnlijk de meest bijzondere is. BEO staat voor bodemenergieopslag. Een BEO-veld haalt dus energie uit de bodem, waarmee het gebouw geklimatiseerd wordt.

Via een gesloten systeem van fijne buizen gevuld met water dat door de ondergrond loopt, wordt in de zomer, door de temperatuur van de ondergrond, het water koeler. Dat wordt vervolgens gebruikt voor de koeling van het gebouw. In de winter wordt het water in de buizen door de ondergrond opgewarmd en met een warmtepomp op een hogere temperatuur gebracht voor ruimteverwarming. In het geval van The Green bestaat het veld uit een 42-tal boringen van elk 145 meter diep.

Andere ingrepen die het gebouw bijna-energieneutraal maken zijn onder andere: meer dan duizend zonnepanelen op het dak, een groendak met regenwaterrecuperatie, submetering per gebruiker en gezuiverd drinkwater aan specifieke kranen om te PET-flessen uit te sparen en te besparen op transport.

Het gebouw heeft ook een circulair karakter. Zo werd het flexibel ontworpen – lokalen kunnen makkelijk worden omgevormd naar een nieuwe configuratie – en beantwoordt het meubilair aan specifieke circulaire productie-eisen, zoals bijvoorbeeld een milieuvriendelijk verlijmingsproces.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.