Onderzoek door Jaguar Land Rover heeft aangetoond dat via aluminiumafval van drankblikjes, flessendoppen en afgedankte voertuigen via een innovatief proces kan worden geüpcyclet om er in de toekomst wagens mee te maken. Zo zou de CO2-uitstoot die bij de productie vrijkomt met maar liefst 26 procent verminderen. Jaguar Land Rover gaat het onderzoek in de toekomst in de praktijk omzetten.
Het REALITY-project rond aluminium is een belangrijk onderdeel van de ‘Destination Zero’-missie van Jaguar Land Rover om de koolstofemissies te verminderen en zijn ambitie om samenlevingen veiliger en milieuvriendelijker te maken door middel van continue innovatie. De ingenieurs konden de gerecycleerde aluminiumonderdelen met een lagere hoeveelheid primair aluminium mengen tot een nieuwe en geteste prototypelegering, vergelijkbaar met de bestaande Jaguar Land Rover-kwaliteit.
Uit een analyse van het recyclage- en productieproces bleek dat dit het potentieel heeft om de CO2-uitstoot van de productie van de legering met maar liefst 26 procent te verminderen in vergelijking met de huidige kwaliteit voor de autoindustrie, wat Jaguar Land Rover helpt om de kringloop van zijn productie en gebruik van grondstoffen verder te sluiten.
Aluminium is een van de meest gerecycleerde materialen ter wereld en kan herhaaldelijk worden gesmolten en opnieuw gevormd zonder kwaliteitsverlies. Gerecycleerd aluminium na consumptie komt voor in alledaagse goederen zoals drankblikjes, spuitbussen, maaltijdschaaltjes en flessendoppen, maar wordt niet algemeen gebruikt voor hoogwaardige toepassingen zoals de autoproductie. Bijna 75 procent van al het aluminium dat in de VS en de EU wordt geproduceerd, wordt nog steeds gebruikt, terwijl de productie van gerecycleerd aluminium ongeveer 90 procent minder energie verbruikt dan de productie van grondstoffen, volgens de Aluminium Association.
Door het hoogwaardig aluminium voor de autoindustrie te recupereren en er auto’s mee te produceren, kan Jaguar Land Rover de hoogwaardige eigenschappen opnieuw gebruiken als onderdeel van een mix, waardoor de productie van een nieuw aluminium minder noodzakelijk is. Afval van afgedankte voertuigen wordt doorgaans naar het buitenland geëxporteerd, waar het kan worden hergebruikt voor laagwaardige toepassingen, maar dankzij een nieuwe geavanceerde scheidingstechnologie kan het opnieuw worden geüpcycled in het autoproces, waardoor de kringloop wordt gesloten en de milieu-impact wordt verminderd.
Gesloten kringloop
Gaëlle Guillaume, Lead Project Manager voor REALITY bij Jaguar Land Rover: “Dankzij dit project konden we voor het eerst hoogwaardig aluminium voor de autoindustrie recupereren uit afgedankte voertuigen en de unieke eigenschappen ervan hergebruiken. Het potentieel hiervan voor het productieproces is een vermindering van de CO2-impact en helpt ons om nog meer aluminium te hergebruiken. Nu we een autonome, geconnecteerde en geëlektrificeerde toekomst tegemoet gaan, waarbij gedeelde wagenparken mogelijk massaal uit dienst worden genomen, zou Jaguar Land Rover deze gerecycleerde legering met gesloten kringloop in strakke productieschema’s kunnen omzetten om de efficiëntie en de milieuvoordelen verder te verbeteren.”
Het project van een goeie 2 miljoen euro, dat mede werd gefinancierd door Innovate UK en wordt uitgevoerd in samenwerking met Brunel University, helpt Jaguar Land Rover zijn initiatieven voor een gesloten aluminiumkringloop en aluminiumrecyclage uit te breiden in het kader van zijn ‘Destination Zero’-missie. Jaguar Land Rover heeft zijn wereldwijde CO2-uitstoot per voertuig sinds 2007 al met 50,7 procent verlaagd en blijft zich engageren voor een continu decarbonisatieproces. Tussen september 2013 en maart 2020 werd ongeveer 360.000 ton schroot uit de gesloten kringloop verwerkt tot de lichte aluminiumintensieve koetswerkstructuur van het merk, voor alle voertuiglijnen, inclusief de Jaguar XE.