budget besparingen duurzaamheid

Duurzaamheid niet veilig voor besparingen, aldus onderzoeksbureau Gartner

Duurzaamheid staat hoog op de lijst van potentiële bezuinigingen. Dat blijkt uit een onderzoek dat Gartner vorige maand voerde.

Een onderzoek in juni 2022 bij 128 CFO’s en CEO’s toonde aan dat investeringen in fusies en overnames (mergers and acquisitions of M&A) en duurzaamheid als eerste zullen sneuvelen bij organisaties die onder druk staan ​​door de stijgende inflatie, de schaarste aan talent en beperkingen qua toelevering.

Verrassing

“Bezuinigingen op fusies en overnames liggen voor de hand, na de recordactiviteit in 2021 en met de stijgende rentetarieven die de financieringskosten aanzienlijk verhogen”, zegt Randeep Rathindran, vice-president research. “Een grotere verrassing is dat duurzaamheid zich zo dicht bij het hakblok bevindt. CEO’s beschouwden duurzaamheid in 2022 voor het eerst als een strategische topprioriteit. Bovendien wordt het steeds meer verankerd in de wetgeving.”

Digitale investeringen

Het onderzoek identificeerde de gebieden waar CEO’s en CFO’s waarschijnlijk als eerste in zullen snijden als het economisch onrustig blijft. Op drie staan talent- en personeelsontwikkeling: 33% noemde dat als eerste gebied om te besparen. Een cijfer dat contrasteert met de 47 procent van de CEO’s en CFO’s die er net pas als laatste op zouden besparen. Het contrast hangt waarschijnlijk samen met de bedrijfstak – arbeidskosten in dienstverlenende sectoren liggen anders dan die in productgebaseerde industrieën.”

45 procent van de respondenten gaf aan dat ze als laatste zouden besparen op digitale investeringen. “Ondanks de kosten gebruiken bedrijven digitale investeringen om de efficiëntie te verbeteren en hun marges te beschermen”, aldus Rathindran.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.