GreeneVent Awards
(Beeld: OVAM)

OVAM reikt GroeneVent Awards 2018 uit

Afgelopen vrijdag (26 oktober 2018)  maakte de OVAM (Openbare Vlaamse Afalstoffenmaatschappij) de winnaars van de OVAM GroeneVent Awards 2018 bekend. Met de GroeneVent Awards wil de OVAM de duurzaamste evenementen van Vlaanderen een hart onder de riem steken. Manifiesta, Ubuntu, Dubyard en Irie Vibes Roots gingen dit jaar met de hoofdprijzen naar huis.

Strenge criteria

Deelnemende evenementen worden steeds beoordeeld door een jury met experts uit de milieu- en eventsector. Bij het selecteren van de tien finalisten maakte de jury dit jaar een radicale keuze: alleen evenementen die herbruikbare bekers gebruiken, komen in aanmerking voor de hoofdprijzen. “Waarom doen we dat? We zien het aantal evenementen dat kiest voor de herbruikbare beker elk jaar stijgen en het aantal bezoekers is geen excuus meer om ze niet te gebruiken. Het mooiste voorbeeld daarvan zijn de Gentse Feesten. Zij ontvangen meer dan één miljoen bezoekers op verschillende locaties in de stad. De herbruikbare bekers zorgden dit jaar voor een daling van het afval op de grond met 27%”, aldus Luc Goeteyn, Afdelingshoofd Afval en Materialen bij de OVAM. 

Hiernaast hanteerde de jury heel wat andere criteria. Die vind je allemaal terug in de GroeneVent Scan, een knappe online tool waarmee evenementen hun duurzaamheid onder de loep kunnen nemen. 

Vier grote winnaars

Evenementen die in aanmerking komen voor het winnen van de GroeneVent Awards worden ingedeeld in categorieën naargelang de grootte van het evenement. Dit jaar ging Manifiesta lopen met een hoofdprijs in de categorie ‘grote evenementen’ en Ubuntu in de categorie ‘middelgrote evenementen’. In de categorie ‘kleine evenementen’ riep de jury twee events uit tot winnaar: Irie Vibes Roots en Dubyard.

Onder deze vier groene evenementen werd een prijzenpot verdeeld van 10.000 euro. Manifiesta ging aan de haal met een cheque van 6.000 euro. Ubunto won een geldprijs van 3.000 euro en Irie Vibes Roots en Dubyard namen elks een bedrag van 1.000 euro mee naar huis. 

Hieronder geven we nog even het oordeel van de jury mee:


Manifiesta

Afbeeldingsresultaat voor manifiestaManifiesta  durft risico’s te nemen. Voor water en frisdranken werken de organisatoren met Watertap, een tapsysteem dat petflesjes volledig overbodig maakt. Ook het bier wordt uiteraard getapt en al deze dranken krijg je aangeboden in een herbruikbare beker. Eten doen festivalgangers op bio-afbreekbare bordjes met bio-afbreekbaar bestek. Het aanbod is divers en vegetariërs komen ruim aan hun trekken. 

Manifiesta omarmt gerecupereerd materiaal, schenkt veel aandacht aan mobliteit en nodigt festivalgangers uit om correct te sorteren. Ook de gratis festivalbussen, vanuit alle Belgische provincies, maken enorm veel indruk.”

Ubuntu

Afbeeldingsresultaat voor ubuntu festival

Ubuntu  festival uit Boom ging twee jaar geleden al eens met de hoofdprijs aan de haal. Een bloemlezing uit de initiatieven van de organisatie: een ecoteam met zwerfvuilruimers op stelten, herbruikbare bekers, composteerbare borden en bestek, een uitstekend mobiliteitsplan, een fietsherstelpunt, composttoiletten, een geefplein, een afvalbarometer op het festivalterren en ga zo maar door.
De Ubuntu-organisatoren zijn tot slot ook zeer sociaal geëngageerd. Ze zijn vertrouwd met de SDG’s en werken samen met Natuurpunt voor CO2-compensaties.”


Irie Vibes Roots

Irie Vibes Roots is een reggae, ska, dub en Afbeeldingsresultaat voor irie vibes roots festivalBalkan festival uit Kortemark. De organisatoren grijpen elke kans om te verduurzamen en zoeken ook actief naar subsidies om die maatregelen mee te financieren. Dat zie je! Naast het feit dat ze duurzame bekers gebruiken, wordt ook voedselverlies tot een absoluut minimum beperkt, kozen ze voor biologisch afbreekbare rietjes, zijn bijna alle constructies op het terrein opgetrokken uit gerecupereerd materiaal en werd het energieverslindende springkasteel vervangen door een speelbus. 

Het afwaswater werd bovendien gezuiverd door een mobiele waterzuiveringsinstallatie met rietveld en ook op sociaal gebied – ze betrekken een asielcentrum bij de organisatie van hun festival – moet Irie Vibes Roots niet onderdoen.”

Dubyard

Afbeeldingsresultaat voor dubyard
Dubyard  is ook een reggae festival. De organisatoren uit Oud-Heverlee hebben de jury overtuigd met hun planmatige, becijferde aanpak. Achter die cijfers zit ook nog eens een groot engagement. De catering op Dubyard is volledig vegetarisch en deels veganistisch. Er wordt duchtig gebruik gemaakt van gerecupereerd materiaal en met energie en water springt de organisatie bijzonder zuining om.

Tot slot doet Dubyard het ook wat mobiliteit betreft erg goed. De editie van dit jaar ging bijvoorbeeld door op een andere locatie om zo te zorgen voor een betere bereikbaarheid.”

GroeneVentscan

Organiseer je zelf een evenement? Bent u benieuwd of je duurzaam bezig bent of ben je op zoek naar tips? De  online GroeneVentscan van OVAM geeft je alle info, op maat van je evenement. Nadat je aanvinkt welke maatregelen je neemt inzake afval, energie, catering, ruimtegebruik, mobiliteit en materialengebruik, krijg je een doel- en resultatenrapport met scores en tips.

Bovendien ontvang je ook een visuele voorstelling van je score met een scanroos die je makkelijk kan delen op sociale media. Op die manier kan je aan de buitenwereld tonen hoe duurzaam je evenement is. Na deelname aan de GroeneVentscan kan je trouwens ook inschrijven om deel te nemen aan de volgende GroeneVent Awards.

Afbeeldingsresultaat voor groenevent 2018

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.