duurzaam papier en karton
(Beeld: PaperWise)

Papier en karton uit landbouwafval

PaperWise is een Nederlands bedrijf dat duurzaam papier en karton maakt uit agrarisch afval. Uit de bladeren en stengels die overblijven na de oogst wordt meer bepaald cellulose gewonnen, de belangrijkste grondstof voor papier. Het productieproces van PaperWise is bovendien CO2-neutraal.

Voor onze voedselvoorziening verbouwen we steeds meer planten en gewassen. De voedingsindustrie gebruikt daar met de zaden, vruchten, wortels en sappen maar een klein gedeelte van. Concreet betekent dit dat maximaal 20% van de ruim 16.500 miljard kilogram landbouwproducten gebruikt wordt als voedsel. Miljarden tonnen agrarisch afval blijven over. Een gedeelte daarvan kan dienen als veevoer, maar het grootste deel wordt verband, ter plekke of in energiecentrales.

Hoogste kwaliteitsnormen

Jammer, vindt PaperWise, omdat het ook perfect kan dienen als grondstof voor hoogwaardig papier en karton. Dat papier kan vervolgens tot wel zeven gerecycleerd worden en daarna kan het nog altijd verbrand worden voor energie of opwekking, of nog beter: middels vergisting omgezet worden tot biogas en compost. Het wit papier van PaperWise bestaat voor 55 procent uit landbouwafval, het naturel bruine zelfs al voor 100%. Het papier en karton voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen en zijn onder meer verkrijgbaar onder de vorm van printpapier en kopieerpapier, maar ook als grootformaatvellen en op rol, in verschillende grammages.

Bovendien draait de productie op 100% groene energie, waardoor het proces CO2-neutraal is. Het aandeel landbouwafval vervangt het aandeel vezels uit bomen. Die bomen hoeven dus niet meer speciaal te worden gekapt. Doordat ze blijven staan, blijven ze CO2 opnemen.

Milieuvriendelijke wenskaarten

EcoCards, een Nederlands bedrijf dat begin dit jaar werd opgericht, maakt gebruik van het papier. “Omdat we ons productieproces zo milieuvriendelijk mogelijk willen maken”, zegt oprichtster Dorothé Hollander. “Onze wenskaarten zijn niet alleen gedrukt op duurzaam papier en karton, maar ook waterloos en met gifvrije bio-inkt die composteerbaar is, een unicum. Daarvoor werken we samen met Drukkerij Kempers, dat per machine 10.000 tot 25.000 liter water per jaar bespaart.”

Doordat de drukkerij waterloos drukt, wordt ook sneller de gewenste kleur bereikt, waardoor het bedrijf zo’n 80% minder proefvellen nodig heeft. Omdat er geen chemicaliën worden gebruikt, ligt de CO2-uitstoot van de productie vijf keer lager dan in traditionele drukkerijen.

PaperWise, EcoCards en Drukkerij Kempers tonen zo hoe samenwerking kan leiden tot meer circulariteit.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.