Recordaantal ondernemers meldt zich aan bij accelerator Start it @KBC

Corona houdt beginnende bedrijven duidelijk niet tegen: meer dan 280 start-ups dienden hun kandidatuur in voor de 20ste pitchwave van Start it @KBC. Dat is een recordaantal sinds de start van de accelerator in 2014. 67 start-ups werden weerhouden en zullen de komende maanden klaargestoomd worden om hun business op te schalen. Start it @KBC blijft start-ups uit alle sectoren ondersteunen, maar zet het komende jaar extra in op maatschappelijke uitdagingen als duurzaamheid, gezondheid, smart living en digitalisering.

De pitchdagen van accelerator Start it @KBC gingen door op 14 en 15 oktober en verliepen, net zoals in maart, 100% digitaal voor zowel de start-ups als de juryleden. 67 start-ups zullen de komende maanden hun business kunnen schalen, begeleid door de vele mentoren en experts die Belgiës grootste accelerator rijk is.

Lode Uytterschaut, founder & CEO van Start it @KBC linkt het enorme aantal aanmeldingen aan de coronacrisis: “Het is opmerkelijk dat we in een turbulent en economisch instabiel jaar als dit een recordaantal start-ups zagen passeren tijdens onze pitchdagen.

Door het vele thuiswerk kregen heel wat mensen plots meer tijd om zich toe te leggen op hun eigen businessideeën. Zij wagen nu de sprong naar een eigen start-up. Onder hen ook talentvolle mensen die hun job verloren door de coronacrisis. Het valt ook op hoezeer founders vandaag ondernemen vanuit reële maatschappelijke uitdagingen. Dat moedigen we met Start it @KBC sterk aan: vertrek vanuit echte problemen en noden, en zorg ervoor dat jouw innovatie een echte impact heeft op de wereld.”

Duurzaamheid, gezondheid, smart living en digitalisering

Start it @KBC focust het komende jaar op vier maatschappelijke uitdagingen die bij de deelnemende start-ups almaar vaker naar voren komen:

Duurzaamheid: 14% van de nieuwe start-ups richt zich op ecologische en duurzame oplossingen.

Gezondheid: technologie en gezondheid gaan alsmaar meer samen. 20% van de nieuwe start-ups ondersteunt de traditionele zorgsector of geeft ons de tools om gezonder te leven.

Smart living: onze huizen worden steeds slimmer dankzij The Internet of Things en artificiële intelligentie. 12% van de nieuwe start-ups zet in op innovatieve technologieën die ons helpen tijd, energie én geld te besparen.

Digitalisering: sinds de start van de coronacrisis is de wereld verder en sneller gedigitaliseerd. Dat heeft een impact op alle vlakken, ook op ons werk. 18 nieuwe start-ups ontwikkelen digitale methoden, platformen en processen die bedrijven helpen om te digitaliseren en automatiseren.

“Het ecosysteem van Start it @KBC heeft de afgelopen jaren een enorme economische en sociale impact gehad op onze maatschappij. We willen nu ook sterk inzetten op positieve verandering en focussen op oplossingen voor enkele grote maatschappelijke uitdagingen. De meeste start-ups in onze community zijn bezig met deze crisis te overleven. Zij zullen blijven aanwerven en verandering blijven creëren. Ze zijn onze hoop op herstel,” zegt Anna Thomlinson, Managing Director van Start it @KBC.

Telenet, DPG Media, Accenture en KBC, de strategische partners achter accelerator Start it @KBC, bundelen de komende maanden opnieuw de krachten om de nieuwe lichting start-ups versneld te doen schalen via een intensief acceleratieprogramma. Centraal daarin staat de founder-centricaanpak die het succes van de accelerator verklaart. Start it @KBC is immers niet uit op aandelen, vraagt geen startgeld, en verplicht start-ups niet om klant te worden bij de partners. Inzet en engagement is het enige wat de accelerator verwacht van de nieuwe lichting start-ups.

Facts & Figures

Enkele opvallende feiten en cijfers:

In de nieuwe lichting start-ups heeft 53% van de start-ups (een) vrouwelijke founder(s). 13 start-ups van de nieuwe lichting zijn actief in de gezondheidssector, gevolgd door 11 start-ups in de e-commerce en 11 in de softwaresector.

Meer dan 1.000 start-ups maken deel uit van de Start it @KBC-community, in België en het buitenland. 27% van de start-ups heeft minstens één vrouwelijke founder, tegenover 7 procent in 2017, een stijging van 20%. De start-ups in de community haalden samen meer dan 200 miljoen euro funding op. In totaal realiseerden de start-ups al meer dan 150 miljoen euro aan sales.

Testimonials

Hieronder enkele getuigenissen van nieuwe start-ups.

“Met ecoBirdy hebben we sinds de start een duidelijke missie: we willen de afvalberg verminderen door plastic te hergebruiken in onze strakke en circulair ontworpen producten. We maken bijvoorbeeld kindermeubels met gerecycled plastic speelgoed. Zo komt dat afval niet in ons ecosysteem terecht. Nu zijn we klaar voor de volgende stappen in onze groei, met de structurele en financiële begeleiding van Start it @KBC. Hun deskundig advies zal ons helpen timmeren aan de weg voor creatieve en milieuvriendelijke ontwikkelingen.” – Joris Vanbriel & Vanessa Yuan, oprichters van ecoBirdy (Antwerpen)

“MONA is een screeningoplossing voor de meest voorkomende oogaandoeningen die tot blindheid kunnen leiden, waarbij beelden van het netvlies worden geanalyseerd met artificiële intelligentie. We hebben MONA ontwikkeld met VITO en Prof. Dr. Ingeborg Stalmans van de KU Leuven om het leven van patiënten te verbeteren, om hen gemakkelijker toegang te geven tot de juiste zorg en blindheid te voorkomen. Ik kijk ernaar uit om te werken in de coworkingruimte van Start it @KBC, waar ik andere ondernemers kan ontmoeten en deel kan uitmaken van een echte community. Daarnaast verwacht ik dat de coaching door de Start it @KBC-experts ons zal helpen om de juiste oplossingen voor onze uitdagingen te vinden en onze groei te versnellen.” – Olivier Ménage, medeoprichter MONA (Brussel)

“Smart living wordt steeds belangrijker. Mensen willen in hun huis investeren om hun levenskwaliteit en gezondheid te verbeteren. We hebben een smart living device en een online dashboard ontwikkeld dat de luchtkwaliteit in je huis meet, werkbare verbeteringen voorstelt en als educatieve tool dient. We zijn verheugd om ons aan te sluiten bij Start it @KBC omdat we zo ervaringen kunnen uitwisselen met andere start-ups en in contact komen met investeerders. We waarderen ook dat Start it @KBC founders de vrijheid geeft om hun visie te ontwikkelen, zonder het ‘over te nemen’.” – Daria Shcherbak, mede-oprichter CO2Tutor (Brussel)

“SkyeBase combineert de kracht van kunstmatige intelligentie, data-analyse, dronetechnologie en Drones-as-a-Service om industriële kranen te inspecteren. Door gebruik te maken van ons Digital Asset Management-platform kunnen onze klanten transformeren naar een duurzamere, efficiëntere en veiligere manier van werken. We hebben ons aangemeld bij Start it @KBC vanwege de ervaren mentoren en coaches. Bovendien is de levendige en inspirerende community van Start it @KBC precies wat we nodig hebben om ons te helpen onze start-up en onze persoonlijke vaardigheden te laten groeien.” Tom Daniëls, oprichter SkyeBase (Antwerpen)

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.