Responsible Office blijft aan de kar trekken

Een goede acht jaar geleden werd Responsible Office (RO) opgericht door Bosta, de Belgische vakfederatie van school- en kantoorartikelen, papier en papierwaren, wenskaarten en hobbyartikelen. Responsible Office helpt bedrijven en de Belgische overheid in hun doelstelling om tegen 2020 hun kantoorbenodigdheden, schoolartikelen en papierwaren 100% duurzaam in te kopen.

Wie maatschappelijk verantwoorde kantoorartikelen wil aanschaffen wordt al het moeilijke werk uit handen genomen door RO. De artikelen die worden getoond hebben minstens één onafhankelijk derde partij-certificaat dat wordt ondersteund door de Belgische overheden. Je kan dus als bedrijf, organisatie of als overheid zeer snel een verduurzaming in je aankoopbeleid doorvoeren door deze suggesties te volgen. RO heeft geen enkel commercieel belang. Het enige belang is om de beste maatschappelijk verantwoorde kantoorartikelen meer over de toonbank te laten gaan, waardoor de fabrikanten in deze branche nog meer zullen willen investeren in ecologische en circulaire producten.

Als je als organisatie niet enkel de juiste producten wil kopen maar ook de leveringsketen belangrijk vindt, dan kan je een beroep doen op 9 geselecteerde Responsible Office-dealers die je graag met raad en daad bijstaan of graag een offerte voor je zullen maken.

Tevredenheidsenquête

Als je in België “duurzame kantoorartikelen” ingeeft op Google, komt RO steeds als eerste in de organische zoekresultaten. Dat gebeurt niet zomaar. RO wil daarin blijven investeren. Begin dit jaar deed RO een tevredenheidsenquête bij de doelgroep. Daar werd nog maar eens duidelijk dat de markt meer artikelen verwacht en dat men wil dat alle kantoorartikelen duurzaam kunnen worden aangekocht. Dat is nog lang niet zo ondanks het feit dat er nu 700 artikelen van 26 fabrikanten beschikbaar zijn op de website.

Chantal Van Canneyt is zaakvoerder van Atoma, bekend van de schriften, en vertelt waarom ze zich hebben aangesloten bij Responsible Office. “Wij bestaan sinds 1948 en al die tijd is duurzaamheid voor ons een speerpunt geweest. Zo zijn onze kaften en de ringetjes herbruikbaar en volstaat het eigenlijk enkel de vulling, papier dus, te kopen. Dat papier is overigens chloorvrij. Bovendien ontwikkelden we naast de recycleerbare kartonnen kaft ook een kaft in duurzaam polypropeen, dat ook recycleerbaar is.”

STAEDTLER heeft zijn motto ‘efficient for ecology’ altijd zeer ernstig genomen. Dit geldt voor de producten, maar ook voor de productieprocessen”, klinkt het dan weer uit de mond van Sara Smet, marketing manager bij STAEDTLER, een andere aangesloten fabrikant. “Door innovatieve technologieën lukt het om onze processen voortdurend efficiënter te regelen en de levensduur van onze producten steeds te verbeteren, met als gevolg: duurzaamheid ten bate van het milieu. Alle houten STAEDTLER-potloden worden geproduceerd met gecertificeerd hout. Op deze wijze benadrukt STAEDTLER zijn toewijding aan het milieu en de verantwoordelijkheid in de omgang met hout als essentiële grondstof. Responsible office zorgt ervoor dat deze duurzame STAEDTLER-artikelen zichtbaar zijn voor alle relevante verkoopkanalen en dat aankopen op een heel eenvoudige manier milieubewuster kunnen gebeuren.”

 In de jaren 80 en 90 heeft deze industrie zeer veel inspanningen gedaan. Alle papier en karton dat je nu in Europa kan kopen, komt uit goed beheerde bossen, of is gerecycleerd en werd zonder nadelige invloeden voor de natuur gefabriceerd. Chloorbleking bijvoorbeeld wordt alleen nog buiten Europa toegepast. Koop dus zeker altijd Europees papier.

Recycleren en producten recycleerbaar maken is mooi, maar is niet het einddoel in de circulaire economie. Er wordt van onze industrie meer verwacht. RO was facilitator bij de Green Deals Vlaanderen de afgelopen jaren. Daar werd kristalhelder wat er dan wel wordt verwacht en waar andere branches al volop mee bezig zijn.

De fabrikanten in deze branche werden lang van de vraag in de markt afgeschermd omdat het de gewoonte is om steeds te werken met dealers. Daardoor komen fabrikanten, op een uitzondering na, niet rechtstreeks in contact met de klant of de gebruiker. Daar zit de grootste opportuniteit voor de toekomst. Producten terugnemen om de grondstoffen te hergebruiken, want die worden sowieso schaars, hervulbaarheid, meerdere loops na einde lifecycle, producten ontwikkelen vanuit circulariteit, degelijke materialen gebruiken om producten langer te laten meegaan, de fabrikant of dealer eigenaar laten blijven van de producten, waardoor de belangen in het voordeel van de ecologie gaan bewegen enzovoort.

Ook dealers aan zet

Maar ook een andere aanpak van de dealers geeft nieuwe mogelijkheden voor de dynamische entrepreneurs in deze branche: zonder CO2-uitstoot gaan leveren in de stadskernen, bijvoorbeeld elektrisch of met door de mens aangedreven voertuigen, vaste melkrondes om zo kilometers te besparen, producten beschikbaar stellen via automaten, de klant vragen af te stappen van zeer korte levertijden om efficiëntere levercombinaties mogelijk te maken, samenwerking opzetten met andere dealers om de klant beter te bedienen met meer respect voor het milieu, maar ook samen aankopen en de leveringsketen optimaliseren door meer bij lokale fabrikanten te kopen. Hier rijst natuurlijk de vraag of de consument de milieuprijs zal willen betalen, maar we weten dat ook producten uit het Verre Oosten elke dag duurder worden. Het omslagpunt om weer dicht bij de klant te gaan produceren, komt weer in zicht.

Het worden boeiende tijden voor deze branche. RO blijft aan de kar trekken en nodigt de dealers en fabrikanten maar ook de klanten en de gebruikers van school- en kantoorartikelen uit mee aan de kar te duwen. Ideeën zijn welkom per mail via info@responsible-office.be.

Meer artikels over Responsible Office

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.