HP upcycling and refurbishing
Gerty Seutens: “We zorgen ervoor dat onze producten makkelijk hersteld kunnen worden en geven ze vaak zelf een tweede leven op de secundaire markt.” (foto: HP)

Duurzaamheid rode draad bij HP Belux (ecoreportage)

De P in HP zou zomaar voor iets anders dan Packard kunnen staan. Naast ‘product’ zijn immers ook de woorden planet en people niet weg te denken uit de filosofie van het bedrijf gespecialiseerd in laptops, pc desktops, printers en toebehoren. Duurzaamheid in alle mogelijke betekenissen van het woord is voor HP al sinds de oprichting in 1939 de rode draad en vormde in 1957 ook het uitgangspunt bij het introduceren van de zogenaamde HP Way. Rond de eeuwwisseling schakelde het bedrijf nog een versnelling hoger, waardoor het vandaag stilaan vaste klant is in heel wat most sustainable companies-lijstjes (zoek bijvoorbeeld Hewlett-Packard of HP Inc op in de CDP-lijst).

“De milieu-impact die wij kunnen realiseren, reikt veel verder dan onze bedrijfsmuren. Wij kunnen de hele maakindustrie CO2-neutraler maken”, klinkt het.

Duurzaamheid is hét modewoord van de laatste jaren, maar voor Hewlett & Packard vormt het al even lang als het bedrijf oud is het sleutelwoord in de bedrijfsvoering, in alle mogelijke betekenissen. Drie jaar na de oprichting, in 1942, stelde het bedrijf bijvoorbeeld al een ziektekostenverzekeringsplan voor zijn werknemers op, toen haast ongezien. Niet veel later ontwierp het open kantoren om het welbevinden van zijn werknemers te vergroten. In 1957 vatten oprichters Hewlett en Packard hun duurzame bedrijfsfilosofie samen in de zogenaamde HP Way, die vandaag nog steeds de rode draad vormt binnen het bedrijf. De HP Way omvat vijf pijlers: vertrouwen en respect voor het individu, het nastreven van een hoog kwaliteitsniveau, compromisloze integriteit, teamwork en flexibiliteit & innovatie. In de jaren daarna, wordt ook ecologische duurzaamheid een steeds belangrijker item.

Pionier in duurzaam ondernemen

HP Koen Van Beneden
Koen Van Beneden, Managing Director HP Belux (foto: HP): “HP probeert op alle mogelijke gebieden duurzaam te zijn. De hoofdpijlers zijn product, people en planet.”

HP is vandaag dan ook stilaan vaste klant in bijna elk most sustainable companies-lijstje. “Duurzaamheid dekt vele ladingen, maar wij proberen op alle mogelijke gebieden duurzaam te zijn’, vertelt Koen Van Beneden, Managing Director HP Belux. “De hoofdpijlers zijn product, people en planet. We verlangen trouwens ook van onze toeleveranciers en hun toeleveranciers dat ze hoog inzetten op duurzaamheid.”

HP Gerty Seutens
Gerty Seutens, Category Manager Business Desktops, Notebooks & Mobility voor HP België. (foto: HP)


“We willen dat onze producten duurzaam zijn én duurzaamheid bevorderen”, gaat Gerty Seutens, Category Manager Business Desktops, Notebooks & Mobility HP België, dieper in op die eerste pijler. “Sinds 2001 werken we met kwantificeerbare doelen. Vandaag is gemiddeld 9% van het plastic in onze producten gerecycleerd, goed voor 25.000 ton per jaar. Tegen 2025 zal dat percentage 30% bedragen. Dat lijkt misschien niet veel, maar dan zit je al stilaan tegen het maximale percentage recyclaat dat plastic mag bevatten. We recycleren zelf plastic, maar ook gerecycleerde petflessen vormen nieuwe grondstof. Naast gerecycleerde materialen gebruiken, zorgen we er ook voor dat onze producten zo energie-efficiënt mogelijk zijn. Sinds 2010 is het energieverbruik van onze producten met 50% gedaald. Daar willen we nog meer op inzetten, onder meer door toestellen sneller in slaapstand te laten gaan, ze in staat te stellen hun energieverbruik af te stellen op de zwaarte van de taak, nieuwe koeltechnieken enzovoort. Ten slotte zorgen we er ook voor dat onze producten makkelijk hersteld kunnen worden en geven we ze vaak een tweede leven. Om het onderhoud en de terugname te faciliteren, hebben we verschillende contractformules ontwikkeld. Zo’n contract maakt het makkelijker recyclage en duurzaamheid in ons bedrijfsmodel te integreren. Een simpel voorbeeldje: onze printers kunnen zelf een berichtje sturen naar HP wanneer de inkt bijna op is. Wij sturen dan nieuwe patronen naar de klant, samen met een doosje om de oude terug te sturen.”
Van Beneden: “De milieu-impact die wij met onze producten realiseren, reikt veel verder dan onze bedrijfsmuren. Zo zijn wij marktleider op het vlak van industriële 3D-printers. Die zorgen ervoor dat er minder materiaal verspild wordt. Wij kunnen de wereld van de maakindustrie zo een pak CO2-neutraler maken. De impact die we daar kunnen bewerkstelligen, is veel groter dan die die we in ons eigen bedrijf kunnen realiseren.”

Geen marketingcampagne

Foto links: Via een contractformule neemt HP oude inktpatronen terug om ze te hergebruiken.

Foto rechts: Vandaag is gemiddeld 9% van het plastic in de producten van HP gerecycleerd, goed voor 25.000 ton per jaar.

“We wilden ook geen deforestation (ontbossing waarbij de gekapte bomen niet meer vervangen worden door nieuwe, red.) meer tegen 2020 en hebben dat doel in 2016 al bereikt”, geeft Van Beneden een voorbeeld hoe HP streeft naar een gezondere planeet. Een ander doel op milieu- en klimaatvlak is om tegen 2025 75% van de plastics in onze verpakkingen te vervangen door gerecycleerde alternatieven. Daarnaast vervangen we vervuilende vliegtuigtransporten steeds vaker door scheepstransport.”
“Het aspect people is al jaar en dag ontzettend belangrijk binnen HP en gaat heel breed. Thuiswerk is bij ons ingeburgerd, ook al voor COVID-19. De prestaties van onze werknemers worden ook geëvalueerd op resultaten, niet op het aantal uren dat ze werken. Maar we kijken niet enkel naar onze eigen mensen. Zo dragen onze producten bij aan een beter onderwijs en zorgen onze producten ervoor dat ook bij andere bedrijven thuiswerk mogelijk is.
“Kortom,” besluit Van Beneden, “HP is écht bezig met duurzaamheid, het is absoluut geen marketingcampagne. Dat merk je als HP-werknemer elke dag opnieuw.”

Meer over HP: Welke bedrijven zijn het duurzaamst in 2020?

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.