Boerderij Trezemieke
(Beeld: Chris Stessens - boerderij Trezemieke in Retie)

Tien duurzame voedingstips voor Kempense kmo’s

Mensen kiezen steeds meer voor lokale, gezonde en ecologische producten op hun bord en die trend willen Vormingplus Kempen en Voedselteams vzw nu doortrekken naar de werkvloer. Daarom formuleerden ze tien duurzame voedingstips voor Kempense kmo’s, én geven ze een heleboel adressen van lokale, duurzame producenten.

Waar komt mijn eten vandaan? Wat was de ecologische impact van het productieproces? Kregen de producenten er een eerlijke prijs voor? Het zijn vragen die steeds meer mensen zich stellen. “Wekelijks besteden we meer dan 20% van onze tijd op het werk. Logisch dus dat de omslag naar duurzame voeding ook daar moet gebeuren” klinkt het bij Vormingplus Kempen en Voedselteams vzw.

Daarom formuleerden ze tien duurzame voedingstips voor Kempense kmo’s en geven ze een heleboel adressen van lokale, duurzame producenten. De tien tips – van het promoten van kraantjeswater over een veggiedag tot trakteren met lokale hapjes op bedrijfsfeestjes –  en adressenlijst zijn te raadplegen op de kempensekost.be, een website die de twee partners speciaal voor het initiatief oprichtten, maar werden ook in een brochure gegoten. “Bij elke tip vermelden we ook specifieke adressen van lokale producenten. Zo kunnen bedrijven heel gemakkelijk aan de slag met lokale kost. Mooi meegenomen is dat je kleine handelaren in de buurt steunt”, klinkt het. Het feit dat er drie brochures zijn, aparte edities voor de regio’s Turnhout-Hoogstraten, Mol-Geel en Herentals-Westerlo, toont hoe lokaal Vormingplus Kempen en Voedselteams vzw het bedrijven willen laten aanpakken.

Eerder al proefproject

Katrien Loots van Vormingplus Kempen vertelt over de oorsprong van het project Kempense Kost: “We brengen sinds enkele jaren enthousiastelingen met een hart voor ecologische duurzaamheid samen in de Kempen. Vorig jaar organiseerden we een inspiratieavond rond duurzame voeding. Daar kwamen we op het idee om een actie te doen voor bedrijven. In 2019 deden we zo al een proefproject in Mol. Door die positieve reacties besloten we om het grootser aan te pakken en het project uit te breiden tot de hele Kempen.”

Een bedrijf dat het goede voorbeeld geeft, is Orakel, producent van identificatieproducten voor evenementen. “Een duurzame filosofie hanteren we al vele jaren maar we zijn de snelheid van onze duurzaamheidsacties aan het opdrijven”, vertelt zaakvoerder Dirk Spooren. “Met de zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties hebben we een mooie kapstok voor ons beleid naar de toekomst. Ook duurzame voeding hoort daarbij en daarom werkten we het voorbije jaar samen met lokale traiteur Christels Keuken, dat onze soep levert.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.