Sebastian Baes en Jan Denayer winnen de Vlaamse scriptieprijs 2020 (Foto: Vlaamse Scriptieprijs & Kevin Faingnaert)

Duurzame oplossingen inspireren winnaars Vlaamse scriptieprijs

Ingenieurs Sebastian Baes en Jan Denayer (KU Leuven) winnen de Vlaamse scriptieprijs (2.500 euro en een trofee met gouden hersenen) met hun masterproef over het potentieel van rivierwater als verwarmingsbron. Maar ook andere studenten lieten zich inspireren door duurzame thema’s in hun masterproeven. Een overzicht!

Rivierwater als verwarmingsbron

Je huis verwarmen met water uit de rivier? Het klinkt bizar, maar het is mogelijk en bovendien vriendelijk voor het klimaat. Dat tonen Jan Denayer en Sebastian Baes aan in hun eindwerk.

Advertising
 

“60% van de CO₂-uitstoot in Vlaamse steden is afkomstig van verwarming. Met een warmtepomp kan je warmte uit rivierwater halen om zo gebouwen op te warmen. Wanneer de warmtepomp zelf ook met groene energie wordt aangedreven, kunnen we de CO₂-uitstoot drastisch doen dalen. “Toch is het ook belangrijk om te kijken naar de impact op het ecosysteem van de rivier. Er is natuurlijk een grens op de hoeveelheid warmte die je uit de rivier mag onttrekken”, aldus Baes en Denayer.

Daarom werkten zij een wiskundig model uit om te analyseren of een rivier de capaciteit heeft om een gebouw, wijk of zelfs stad te verwarmen, zonder dat de watertemperatuur daarbij meer dan 3 graden daalt. Ze toonden zo aan dat de rivier de Dijle gebruikt zou kunnen worden om gebouwen in zowel de Leuvense als de Mechelse binnenstad te verwarmen.

Helder

De jury, met onder meer Gert Geens (Radio 1), koos het werk uit 508 inzendingen. De juryleden -journalisten, uitgevers en academici- beoordeelden de scripties op nieuwswaarde, journalistieke bruikbaarheid en wetenschappelijke kwaliteit.

De jury raakte danig onder de indruk van het werk van Sebastian Baes en Jan Denayer. “Het gaat om een origineel idee, dat ze brengen in een zeer goed onderbouwde scriptie, met een bijzonder hoog wiskundig niveau. Het werk is zeer duidelijk gestructureerd, zodat ook beleidsmakers die niet thuis zijn in de technische materie met dit onderzoek aan de slag kunnen. Als alle technische studies zo duidelijk geschreven zouden zijn, dan zou er veel meer onderzoek worden opgepikt en gevaloriseerd.”

... verder lezen ?

Deze inhoud is voorbehouden voor abonnees. Ben je al abonnee?
Log In Lees 30 dagen gratis