pakjes levering
(Beeld: Shutterstock)

Duurzame pakjesleveringen. Wat kan er verbeteren en wie is verantwoordelijk?

In 2018 schreef Ecotips een reeks over bedrijven die de SDG’s op een uitmuntende manier toepassen. Bpost was daarin een uitschieter. Ondanks de toename van de transportvraag door de groeiende e-commerce wilde het bedrijf tegen 2020 een vermindering van de CO2-uitstoot met 45%.

Met opleidingen ‘ecodriving’ voor de chauffeurs, optimale bandenspanning, steeds meer last mile leveringen met elektrische (bak)fietsen, aankoop van 100% groene elektriciteit en een uitgebreid eigen zonnepanelenpark, relightingprogramma’s enz. stond Bpost aan de top. Ook op sociaal vlak en personeelsbeleid leverde het bedrijf heel wat inspanningen. Volgens EcoVadis scoorde Bpost in de top 1% van alle bedrijven en het was het meest duurzame postbedrijf ter wereld. Op onze vraag naar een stand van zaken vandaag, kregen we van Bpost geen antwoord. De Bpost-website geeft wel zicht op een aantal aanvullende acties. Zo bezorgt Bpost nu zonder enige koolstofuitstoot pakjes en brieven in Mechelen. Dat met een vloot elektrische auto’s, fietsen en cargofietsen, 7 postpunten en het postkantoor, pakjesautomaten op 49 plaatsen in de stad. Uit enquêtes bleek dat 83% van de Mechelaars regelmatig te voet of met de fiets zijn pakjes gaat ophalen. En twee derde van wie toch de wagen gebruikte, combineerde dat met een ander traject zoals dat naar de supermarkt, de school of het werk. 

Ook andere bedrijven, zoals DHL en GLS, maken gebruik van verdeel- en afhaalhubs, schakelen steeds meer over op elektrische bestelwagens en fietsen, zeker voor de ‘last mile’, en proberen bedrijfsintern het energieverbruik te beperken.

Bekende maatregelen

De andere maatregelen voor meer duurzame pakjesleveringen zijn eveneens bekend: bestellingen meer bundelen, het volume van de verpakkingsdozen aanpassen aan de grootte van de bestelling, een sociaal en ecologisch verantwoorde prijs vragen voor de levering…

Hoewel de transporteursbonden FEBETRA en UPTR geen manifest, charter of uitgewerkt duurzaamheidsbeleid hebben, zijn ze zich bewust van het probleem. Ze leggen de verantwoordelijkheid daarvan wel bij de leverancier en de consument. Isabelle De Maegt, Hoofd Informatiedienst bij FEBETRA: “Als een leverancier aan een van onze leden vraagt om één pakje tegen de volgende dag te leveren, dan zal die dat natuurlijk doen. Iedereen weet ook wel dat dat niet rationeel is en dat de bestellingen beter gebundeld zouden worden.” Ronald Tiebaut, Juridisch Consulent bij UPTR vult aan: “Veel goederen moeten helemaal niet dringend tegen de volgende dag geleverd worden. Door het groeperen van leveringen kan er op logistiek gebied een enorme winst geboekt worden.”

Middenstandsfederatie UNIZO pleit alvast voor een Europees verbod op gratis retourzendingen:  Europa moet een zichtbare bijdrage verplichten voor retour bij e-commerce. De klant die online bestelt zal dan een extra lijntje zien op zijn factuur met de kost voor het terugzenden.

Dat vindt BeCommerce, een organisatie die het consumentenvertrouwen in de digitale handel wil versterken, een brug te ver. Woordvoerder Sofie Geeroms: “De klant heeft recht op retour en dat moet niet per se betalend zijn. Daarvoor is de e-commerce markt nog niet voldoende ontwikkeld. Het misbruik van dat retourrecht moet wel aangepakt worden. Dat kan onder meer via VR-technologie, waarbij de klant thuis bijvoorbeeld de kleur van kleding kan passen. Wij vinden tevens dat de consument zich bewust moet zijn van z’n bestel- en retourgedrag. Voor de levering van de meeste bestellingen kan de klant eigenlijk gerust enkele dagen wachten. Aan onze leden vragen we ook of ze een bewust beleid hebben op vlak van retour en het aanpakken van misbruik van retour door klanten. We vragen ook dat ze op hun website hun lidmaatschap van FOST+ aangeven en verschillende leveringsmogelijkheden laten zien, zowel inzake tijd als inzake plaats (in de winkel, aan huis, afhaalpunt…). Zo proberen we klanten en handelaars te sensibiliseren.”

Duurzame arbeidsvoorwaarden

Een oud zeer dat onlangs nog eens spectaculair aan de oppervlakte kwam, zijn de arbeidsomstandigheden en slechte loonvoorwaarden waaronder koeriers van een aantal grote bedrijven werken. Niet minder dan 52 koerierbedrijven kwamen zo in het zicht van het gerecht, volgens een VRT-reportage uit oktober vorig jaar. Volgens experts zou de levering van een pakje gemiddeld minstens 5 euro moeten kosten, als de leverancier uit z’n kosten wilt geraken.

Wat de arbeidsomstandigheden betreft, sturen de verschillende federaties aan op een duidelijk regelgevend kader. Hoe dat ingevuld moet worden, verschilt dan weer. Voor BeCommerce is bijvoorbeeld het regulariseren van flexijobs een belangrijk punt.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.