Dynamic World

Dynamic World van Google toont wereldwijd landgebruik haast in realtime

Waarmee is het aardoppervlak bedekt? Dat valt voortaan tot in detail en bijna in realtime te bekijken via Dynamic World van Google. Het laat toe om land en ecosystemen te volgen, de impact van de klimaatverandering te begrijpen en gericht actie te ondernemen.

Terwijl satellietbeelden wél synoniem staan voor quasi realtime footage, moesten wereldwijde overzichten van landbedekking het in het verleden doen met een frequentie op maand- of zelfs jaarbasis. Dat zorgde voor discrepanties tussen het moment waarop de beelden genomen werden en het moment waarop ze beschikbaar kwamen. Bovendien liet de detaillering te wensen over.

Tot op 10 meter nauwkeurig

Dat verandert met Dynamic World. Met de hulp van cloudcomputing op Google Earth Engine en Google Cloud AI Platform resulteren satellietbeelden (type Sentinel 2) voortaan in een bijna realtime classificatie van landgebruik en landbedekking. En dat in hoge resolutie, tot op 10 meter nauwkeurig. Zo kunnen wetenschappers en beleidsmakers voorvallen – zoals sneeuwstormen, bosbranden of vulkaanuitbarstingen – overal ter wereld op de voet volgen en ingrijpen waar nodig.

Negen soorten landbedekking

Dynamic World classificeert het type landbedekking voor elke pixel van een satellietbeeld, wat overeenkomt met ongeveer 100 vierkante meter land. Het toont daarbij wat er zich op het aardoppervlak bevindt: water, overstroomde vegetatie, bebouwde kom, bomen, gewassen, kale grond, gras, struikgewas en sneeuw of ijs. Google ontwikkelde het systeem samen met het World Resources Institute.

Craig Hanson, Vice President of Food, Forests, Water and the Ocean bij het World Resources Institute: “De wereldwijde landschaarste zet ons ertoe aan om slimmere, efficiëntere en duurzamere manieren te vinden om land te gebruiken. Als de wereld wil produceren wat nodig is, de natuur die overblijft wil beschermen en een deel van wat verloren is gegaan wil herstellen, hebben we betrouwbare, bijna realtime monitoring nodig van elke hectare van de planeet.”

Bronnen: Google Blog, Scientific Data

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.