Easee mag geen laadpalen meer verkopen in Nederland (in België voorlopig wel nog)

Thuislaadpaalbedrijf Easee mag geen laadpalen meer verkopen in Nederland. Onze noorderburen volgen daarmee het voorbeeld van de Zweedse veiligheidsautoriteiten. Die gaven eerder aan dat de aardlekschakelaar van Easee niet voldoet aan de Europese normen. In België is er (voorlopig) nog geen verkoopverbod.

Easee mag in Nederland de Home en Charge niet meer verkopen. Dat heeft het Nederlandse bedrijf bevestigd aan Tweakers. Volgens Easee staat het bedrijf in contact met de Nederlandse Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) om de mogelijkheden te onderzoeken. De RDI heeft niet gezegd dat de reeds verkochte laders, in Nederland gaat het om 17.000 Easee-laders, aangepast moeten worden. De Nederlanders volgen het voorbeeld van de Zweedse collega’s. Die maakten in maart, na een eigen onderzoek, bekend dat de laadpunten in Zweden niet meer mogen worden verkocht. Easee is tegen dat besluit in beroep gegaan.

lees ook

Easee prikkelt de markt met compacte, geavanceerde autoladers

Aardlekschakelaar

De Easee-laadpunten gebruiken een elektrische aardlekschakelaar en geen mechanische. Volgens het onderzoek bestaat het risico dat de aardlekschakelaar niet altijd in werking treedt. De Zweedse veiligheidsautoriteit gaf mee dat de toestellen ‘met enige waakzaamheid’ nog kunnen worden gebruikt. Wel moet Easee de laadpunten aanpassen om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de wetgeving. Easee zegt dan weer dat de producten ‘tot de veiligste op de markt horen en dat de gebruikers in alle veiligheid kunnen laden.’

Volgens laadpaalverkopers zat een Nederlands verbod er ook aan te komen. Dit had Easee nog niet bevestigd, tot nu. De laadpunten ondersteunen 1- en 3-fase laden, kunnen laden tot 22 kW en beschikken over een app om de laadtijd en het laadvermogen in te stellen. In België is er, op dit moment althans, nog geen verbod op de verkoop van Easee-laadpunten.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.