easee autolader

Easee prikkelt de markt met compacte, geavanceerde autoladers

De elektrificatie van het wagenpark in organisaties gaat hand in hand met een omschakeling van de laadinfrastructuur. Ook al is de markt relatief nieuw, toch zijn er al heel wat laadpaalfabrikanten actief met tien jaar of meer op de teller. Easee, een Noorse aanbieder van laadoplossingen, wil die merken nu wakker schudden met een innovatieve oplossing die zowel residentieel als professioneel de lading dekt.  

Voor ons zit Jonas Helmikstøl, de officiële CEO van Easee. Hij voelt zich meteen ongemakkelijk wanneer we die titel bovenhalen want officieus draagt hij de titel Chief Care Taker. Met Easee startte hij begin 2018 aan een ambitieus traject om ’s werelds slimste lader voor elektrische auto’s te ontwikkelen. Met succes overigens: vandaag verkocht het bedrijf al meer dan 500.000 laadpunten en zijn er 400 werknemers actief. Ook nuttig om te weten: Noorwegen is de bakermat van elektrische auto’s, het mag dus geen toeval heten dat Easee daar het daglicht zag.

Aan ambitie verder geen gebrek: tegen 2026 wil Easee een van de grootste green tech-bedrijven binnen Europa worden. Vijf jaar later wil het die claim wereldwijd waarmaken. Grote woorden van een bedrijf dat ‘maar’ opladers maakt. De toekomst gaat veel verder dan dat, maar eerst focussen we met Helmikstøl op het traject tot nu toe en de slimme laadoplossing die vandaag de markt verovert.

Korte keten in Noorwegen

Helmikstøl startte Easee op met twee anderen en ze hebben allemaal ervaring in de laadindustrie. Na jaren gezien te hebben wat er beter kon, namen ze het heft in eigen handen. In 2018 werd het eerste prototype gebouwd, een jaar later gingen er al 19.000 units over de toonbank. De coronapandemie zorgt voor explosieve groei, tezamen met de internationale expansie van het bedrijf. Het heeft vandaag kantoren in 6 landen en is actief in 21 landen. 

Ondanks de razendsnelle groei, vorig jaar nog goed voor 140 miljoen euro omzet en een gezonde winst van 47 miljoen euro, laat Helmikstøl zich niet afleiden. “We zijn een Noors bedrijf en willen ons land zien groeien. Daarom hebben we ook voor onze laadpunten een Noorse fabrikant gekozen, in plaats van een Chinees alternatief zoals talrijke andere technologiespelers.” 

Die korte keten legt Easee vandaag geen windeieren door het wereldwijde tekort aan chips en andere grondstoffen. “We kunnen met hen communiceren in onze moedertaal en ondanks de talrijke uitdagingen vandaag hebben we heel wat productiecapaciteit die we ten volle kunnen benutten.” Hij merkt tegelijk fijntjes op dat de concurrentie vandaag met tekorten zit en niet altijd vlot kan leveren. Daar heeft Easee weinig last van, net dankzij die korte keten, degelijke afspraken en juiste prognoses.

Beperkte recyclage vandaag

De lader zelf is een belangrijk eerste product. Het toestel is veel kleiner dan het huidige aanbod op de markt en weegt ook minder, namelijk 1,5 kilogram. Concreet besparen ze minimaal 4 kilogram koper en plastic per geproduceerde lader. Wanneer we dieper ingaan op de recyclage van de laders, merken we dat er nog werk aan de winkel is.

“We krijgen maar heel weinig laders binnen die stuk zijn. Die proberen we altijd eerst te herstellen voordat we ze weggooien”, zegt Helmikstøl overtuigend. “Het probleem is dat ons eerste product niet heel recycleerbaar is door de talrijke PCB’s (elektronische circuits, red.). Daar willen we wel verandering in brengen. Er loopt al langer een onderzoek intern om het aantal PCB’s te beperken zodat het product duurzamer en tegelijk ook meer schaalbaar wordt. Persoonlijk vind ik dat belangrijk, want duurzaamheid zit in ons DNA.”

Thuisladen

Wanneer we naar de laadoplossing kijken, zien we een heel compact en licht toestel dat je in vijf kleuren kan kiezen. Die kleuren matchen niet toevallig met de vijf lakkleuren die Tesla, de marktleider wat betreft elektrische auto’s, als optie aanbiedt. Het design is verfijnd, maar onder de knappe voorkant zit ook een innovatief hart. 

Je kan zowel 1-fase als 3-fase laden tot maximaal 22 kW. De lader heeft een standaard Type 2-connector waarmee je tot tien keer sneller laadt dan met een traditioneel stopcontact. Standaard wordt drie jaar garantie voorzien vanaf de dag van installatie. Elke unit heeft een e-simmodule die via de cloud continu informatie uploadt. Op een bijhorende app kun je alle informatie raadplegen die relevant is. De e-simmodule is een belangrijke troef omdat niet overal wifi aanwezig is om de lader slim te maken. Wie wifi heeft, kan ervoor kiezen om daarmee verbinding te maken.

Helmikstøl benadrukt dat de lader continu blijft evolueren via software-updates die de nieuwste technologieën omarmen. Ook feedback van klanten kan soms resulteren in nieuwe functies die via een update opeens beschikbaar zijn.

Optioneel kunnen thuisgebruikers een equalizer in huis halen die communiceert met de elektriciteitskast en de slimme lader. Van zodra het verbruik in huis klimt, kan die dynamisch de lader bijsturen om piekverbruik te beperken. Deze functionaliteit zal in de toekomst extra handig zijn wanneer piekverbruik belangrijk wordt met de elektriciteitsfactuur. 

“Dankzij een automatisch wachtrijsysteem kun je tot maximaal 101 units per circuit installeren zonder de behoefte aan extra infrastructuur”, Jonas Helmikstøl

Grotere infrastructuren

Een autolader voor thuis leveren kan elke fabrikant. Van zodra je daarentegen over een infrastructuur spreekt van tien, dertig of meer laders – in een appartementen of bedrijvencomplex bijvoorbeeld – wordt de uitdaging een pak groter. Vaak gaat zoiets gepaard met grondige infrastructuurwerken die veel tijd en geld kosten. 

“Vanaf de start hebben we die uitdaging willen wegnemen met onze slimme laders. Dankzij een slimme equalizer kunnen we de capaciteitsvereisten tot 90 procent laten zakken”, zegt Helmikstøl trots. “Dankzij een automatisch wachtrijsysteem kun je tot maximaal 101 units per circuit installeren zonder de behoefte aan extra infrastructuur.” Hij voegt er ook aan toe dat een constante vergrendeling van de laadkabel mogelijk is op elk toestel, zodat je een permanente laadkabel kunt klaarzetten. Het uitgebreide online portaal laat toe om het verbruik per unit of per gebruiker handig in het oog te houden.

Wat Easee ook bijzonder maakt, is de pre-installatie van zijn oplossing. We nemen als voorbeeld een appartementencomplex met veel parkeerplaatsen. Vandaag hebben misschien maar twintig inwoners nood aan een laadpunt, morgen kunnen er dat vijftig zijn en binnen twee jaar honderd. Hier kun je de lader al klaarzetten, maar in plaats van een laadpaal klik je er een lege huls in. Van zodra er nieuwe inwoners een laadpunt willen, kun je de lege huls losklikken en de slimme lader erin vastklikken. Zo voorkom je dat je vooraf al forse investeringen moet doen door overal slimme laadpunten te installeren en voorzie je alleen het kabelwerk naar de paal. 

Toekomstplannen

De slimme autolader is een belangrijke stap in de strategie van Easee, maar uit ons gesprek met Helmikstøl voelen we dat hij blaakt van zelfvertrouwen en ambitie. Hij heeft het over een nieuw laadplatform, nieuwe producten en een ambitieuze interne roadmap. Wanneer we spreken over een eventuele thuisbatterij, merken we dat hij een lachje moet onderdrukken. Meer krijgen we er niet uit, wie weet wat de toekomst brengt.

De internationale expansie staat helemaal in het teken van partners. Het bedrijf is continu op zoek naar de juiste mensen om mee in zee te gaan, maar Helmikstøl is tegelijkertijd kritisch. “We hebben al heel vaak nee moeten zeggen tegen soms wel heel grote bedrijven. Die willen dan alles helemaal controleren, terwijl ze niet de juiste mentaliteit hebben. We willen een gezond bedrijf zijn dat winst maakt, zonder dat we evolueren naar steeds meer winst maken ten koste van heel wat andere zaken.” 

Helmikstøl sluit ons gesprek af met een duidelijke missie. “We kijken naar het grotere geheel om de planeet beter te maken. Daarnaast is de zakelijke cultuur even belangrijk. Mensen en planeet eerst, de rest volgt vanzelf.” 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.