easyjet rolls-royce waterstof

EasyJet en Rolls-Royce ontwikkelen vliegtuigmotor op waterstof

Als het van easyJet en Rolls-Royce afhangt, vliegen er vanaf midden 2030 vliegtuigen op waterstof. Ze gingen alvast een partnership aan om samen een waterstofmotor te ontwikkelen.

Easy-Jet en Rolls-Royce gaan samenwerken om een verbrandingsmotor op waterstof te ontwikkelen. Die zal dienen voor een reeks vliegtuigen, waaronder die uit het narrow-body-segment (kleinere exemplaren met één gangpad en twee rijen van twee of drie stoelen). Het objectief van het partnership: tonen dat waterstof het potentieel heeft om vliegtuigen vanaf midden 2030 aan te drijven.

Later dit jaar beginnen beide bedrijven te werken aan een reeks motortests, eerst nog op de grond. De ambitie is om de technologie later ook in de lucht toe te passen.

Kennis combineren

Het gezamenlijke project kreeg de naam H2ZERO. Het combineert de expertise van Rolls-Royce op het vlak van motorontwikkeling en verbrandingssystemen met de operationele kennis en ervaring van easyJet. EasyJet investeert trouwens volop mee in het testprogramma.

De nieuwe samenwerking volgt op een onderzoeksproject dat beide bedrijven in 2021 begonnen. Dat project onderzocht wat nodig is om waterstof in de luchtvaart te ondersteunen – van marktanalyses en specificaties tot infrastructuur en wettelijke vereisten.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.