Zal geld de wereld redden?

(deze tekst verscheen als voorwoord in ecoTips magazine van maart-april 2017)

Zal geld de wereld redden?

Laten we hopen van wel want er is er veel van en als er één globale motivator is, dan is het wel geld.

Maar welke soort geld moet dat dan zijn? Zullen de complementaire munten zoals de SolarCoin, de BitCoin, de WIR of de C3 soelaas brengen en ons naar een duurzamere wereld brengen? Het antwoord van de twee experten die we interviewden, Bernard Lietaer en Michel Bauwens, is niet eenduidig.

Of kunnen we beter alle hoop leggen in het spaargeld dat massaal op de Belg zijn bankrekening staat te verpieteren? Als iedereen start met ethisch beleggen, dan zetten we toch een grote stap in de goede richting. Bedenk eens in hoeveel duurzame bedrijven dat geld belegd zou kunnen worden. Dat zou de circulaire en duurzame economie een echte boost geven.

Een andere mogelijkheid is onze businessmodellen omschakelen naar diegene die in de circulaire economie een meerwaarde kunnen betekenen. Volgens Vincent Wirtz van ING zijn dat er vijf, en combinaties daarvan zijn zo mogelijk nog interessanter. Sommige bedrijven met goeie intenties en interessante businessmodellen, hebben dan weer een duwtje in de rug nodig. Zo’n duwtje kan komen van Europese subsidies (geef toe, zijn we daar niet allemaal naar op zoek?), van sociale financieringsinstellingen zoals Trividend of van de Europese InvesteringsBank en Belfius, die speciaal voor Smart projecten een interessante samenwerking afsloten. Of van de ethische belegger dus, zoals ik net al aangaf.

Het zou zomaar eens kunnen dat geld de wereld gaat redden, als het op een duurzame manier ingezet wordt. Geld mobiliseert alleszins veel breder en dieper dan dat goede intenties en duurzame gedachten kunnen doen. De bedrijven die actief zijn in de circulaire economie, de klimaatthema’s en milieu, bewijzen alleszins dat je met duurzaamheid je brood kunt verdienen, en nog heel veel beleg erbij ook.

Een hoopvolle gedachte, als je het mij vraagt.

Hilde De Wachter

Hoofdredacteur ecoTips magazine

Bekijk hier de inhoud van het magazine

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.