boekenrecensie
(Beeld: Adobe Stock)

Boeken over duurzaamheid en duurzaam ondernemen

De laatste jaren breidt het aantal boeken over duurzame thema’s steeds verder uit. Met de zomervakantie voor de deur en de lockdown nog vers in het geheugen, geven we een aantal suggesties voor een boeiende zomer.

Als meubels konden spreken
Wendy
Wuyts
ISBN: 9789402114294
15,99 euro

E-book
ISBN: 9789402120059

Twee jaar terug namen Eva De Gryse en Wendy Wuyts deel aan de bootcamp van Vlaanderen Circulair in Antwerpen. Ze leerden dat er al veel fantastische initiatieven in Vlaanderen bestaan maar dat die alleen maar een niche bereiken. Eva en Wendy wilden daar iets aan doen en kregen een subsidie om het gedachtegoed van de circulaire economie bij een breder publiek ingang doen vinden. Toen is het project Bold Branders geboren. Af en toe schrijft Wendy een zeronautenblog voor Mo*.
Uiteindelijk besloten de dames om een toegankelijk en tof fictief boek te schrijven. Dat werd ‘Als Meubels Konden Spreken’. Het verhaal: na drie jaar in Mali, keert psychologe Antje omwille van een familiedrama terug naar Vlaanderen. Tijdens haar terugkeer komt ze in aanraking met de verschillende aspecten en domeinen van de circulaire economie. Die nieuwe wereld doet haar anders kijken naar spullen, de economie en zichzelf…

Tegen de natuur in
Lorraine Daston
ISBN: 9789490334284
17,50 euro

Waarom beschouwen mensen in uiteenlopende culturen en tijdperken de natuur als bron van normen voor menselijk gedrag? Filosofen en wetenschappers hebben eeuwenlang beweerd dat de natuur geen waarden kent. Toch probeert de mens keer op keer het ‘zijn’ van de natuur te veranderen in een ‘zou moeten zijn’. Wetenschapsfilosofe Lorraine Daston laat zien dat de poging om de natuurlijke orde te gebruiken als bron van de morele orde even problematisch als onvermijdelijk is. In de serie ‘Kantelingen’ worden onze omgang met de aarde, ons begrip van modernisering en het geloof in technologische vooruitgang ter discussie gesteld.

Lorraine Daston (1951) studeerde wetenschapsgeschiedenis en -filosofie aan Harvard University en de University of Cambridge. Zij is directeur emerita van het Max-Planck-Institut für Wissenschaftsgeschichte in Berlijn en gasthoogleraar aan de University of Chicago. Daston is auteur van een aantal standaardwerken, waaronder: Wonders and the Order of Nature, 1150-1750 (1998, i.s.m. Katharine Park), Things that Talk: Object Lessons from Art and Science (2004) en Natural Law and Laws of Nature in Early Modern Europe (2008, i.s.m. Michael Stolleis).

The Circular Economy Handbook – Realizing the circular advantage
Peter Lacy, Jessica Long & Wesley Spindler
ISBN: 9781349959679
29,99 euro

Dit boek belicht de weg van inzicht naar actie, van lineair naar circulair. Met casestudies, advies en praktische begeleiding laat het leiders zien hoe ze kunnen transformeren in de richting van een holistische circulaire organisatie, waarbij circulariteit intern wordt ingebed en een breed gedragen systeemverandering wordt gerealiseerd. Met unieke inzichten over bedrijfsmodellen, technologieën en industrieën – met verhalen en praktijkvoorbeelden van circulaire pioniers – is dit boek de essentiële leidraad om bedrijven te helpen leiders te worden in de beweging om het voordeel van de circulaire economie veilig te stellen.

Ook een interessant boek over duurzaamheid gelezen? Laat het weten via info@ecotips.org!

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.