ecoknowledge

Opleidingstendensen in Vlaanderen

Grote thema’s, concrete dossiers

Welke trends zien de programmacoördinatoren van Confocus in hun milieuopleidingen? Speciaal voor ecoTips doken zij in het aanbod en in de feedback die cursisten op het einde van een opleiding geven. Confocus heeft dertien jaar ervaring in het organiseren van opleidingen waarvan zes jaar in de milieusector.

Een aantal tendensen komen duidelijk naar boven.

Nu ook stedenbouwkundige onderwerpen

Met de komst van de omgevingsvergunning is het nog belangrijker voor milieuexperten om op de hoogte te zijn van een breed arsenaal aan onderwerpen. De milieucoördinator wordt meer en meer een omgevingscoördinator. Ook in de opleidingen merken we deze tendens. Naast de traditionele onderwerpen rond water, lucht, afval, bodem … zijn nu ook stedenbouwkundige onderwerpen aan de orde.

Vergunningen, wetten, rapportages, inspecties…

Het helder krijgen van de juridische eisen, die eigen zijn aan de verschillende aspecten van hun beleid, is dé grote uitdaging voor de milieuspecialisten en omgevingsdeskundigen. De wirwar aan vergunningen, wetten, rapportageverplichtingen en potentiële inspecties maakt dat een gedegen basiskennis van deze kant van de zaak voor gemoedsrust zorgt.

Maar praktijk blijft het belangrijkste

Naast de pure theorie worden concrete praktijkvoorbeelden en oefeningen zeer geapprecieerd door cursisten. Uiteindelijk is het ook de praktijk die de orde van de dag uitmaakt. In dat kader merken we ook dat bedrijfsbezoeken populair zijn. Daar wordt in concrete omstandigheden uitgelegd en gedemonstreerd hoe de kleppers in het bedrijfsleven omgaan met milieuvraagstukken.

Interactieve opleidingen

Ook al is de toekomst digitaal, toch zien we op het vlak van opleidingen nog steeds de voordelen van de fysieke aanwezigheid van cursisten en docenten. Het wereldwijde web is zeer nuttig voor het vinden van de eerste informatie, de concrete (wet)teksten, checklists … Maar tijdens de opleidingen hebben milieudeskundigen de kans om vragen te stellen en discussies aan te gaan. Regelmatig worden concrete dossiers van cursisten tijdens de les naar voor geschoven of achteraf met de docent besproken. Een kruisbestuiving
tussen de verschillende milieuprofielen is een belangrijke meerwaarde die online
nog niet optimaal gerealiseerd kan worden.

De expert-lesgever blijft de sleutel tot succes

Hoe we het ook draaien of keren: de kwaliteit van de spreker is doorslaggevend voor de deelnemers. Als opleidingsverstrekker is het belangrijk om niet enkel de vinger aan de pols te houden over de interessante en actuele onderwerpen, maar ook om daarvoor de meest geschikte expert aan te trekken.

Deze tekst verscheen in ecoTips 17.3 (mei/juni 2017).

Steun verslaggeving over duurzaam ondernemen, neem een abonnement op ecoTips of doe een vrije bijdrage. Bedankt!

Een woordje over Confocus

Dertien jaar ervaring in het organiseren van opleidingen waarvan zes jaar in de milieusector. Confocus heeft met de jaren haar strepen verdiend op het vlak van erkende milieuopleidingen. Als onafhankelijke opleidingsverstrekker zijn wij uw uitgelezen partner voor permanente vorming.

Onze opleidingscoördinatoren houden constant de vinger aan de pols om zo het meest actuele opleidingsaanbod aan te bieden. Samen met de Confocusexperten spelen wij kort op de bal, met speciale aandacht voor de praktische kant van het verhaal. Een persoonlijke aanpak staat centraal. Ons team staat altijd voor u klaar.

Stel zelf uw opleidingsprogramma samen. Schrijf u in voor 10 sessies tegelijk en geniet van korting. Weet u nog niet exact welke sessies u wenst te volgen, maar wilt u toch genieten van het voordeligste tarief en een eenvoudige administratieve afhandeling? Kies dan voor het abonnement op de milieuopleidingen. Zo stelt u ineens ook uw punten permanente vorming veilig.

Meer info op de website van Confocus.

 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.