ecoNieuws 16.5

 

Nog 2 dagen ecoTips- én Early Bird-korting 

Schreef je al in voor Cleantech Connected? Op dinsdag 17 mei inspireren negen sprekers je over wereldwijde trends en opportuniteiten in cleantech.

Schrijf je snel in en geniet tot 15 april van de Early Bird-korting. Lezers van ecoTips mogen inschrijven aan ledentarief! Geef de kortingscode ECOTIPS in bij het lidnummer.
 

Voor het eerst in België!

DAVID S. ABRAHAM (Directeur bij Technology, Rare and Electronic Materials Center) is de auteur van ‘The Elements of Power’ en een veelgevraagde spreker over zeldzame aardmetalen.

David vraagt zich af of we onze energie-afhankelijkheid langzaam vervangen door materiaalafhankelijkheid. Hij debatteert met HILDE GOOVAERTS (Director Lean Plant Management bij Campine) over de vraag of circulaire economie een uitweg biedt voor deze afhankelijkheid.  

David begon zijn carrière met de handel in grondstoffen, en ging via Wall Street tot aan het Witte Huis. Hij adviseerde beleggers over investeringsmogelijkheden, informeerde leden van het Congres over schaarste van grondstoffen en onderzocht de voorraden aan zeldzame aardmetalen in Japan.

Lees meer over de sprekers en bekijk het volledige programma.

 

ecoTips over ECOFINANCE

Deze week zit ecoTips 16.2 in de brievenbus:

  • Beleggingen in duurzame bedrijven scoren hoger dan beleggingen in traditionele fondsen.
  • Is de deeleconomie de toekomst voor duurzaam ondernemen?
  • Financiering via een ESCO: voor- en nadelen
  • Uit de praktijk: het relightingproject van SUEZ. 
In juni focust ecoTips op interessante opleidingen in milieu en duurzaamheid. Bovendien kom je te weten welke softwaretoepassingen je helpen in jouw duurzame taken. Nog geen abonnement? Boek nu en ontvang deze editie in je brievenbus.

Vlootscan

Bedrijven vragen zich meer en meer af of het omschakelen van hun bedrijfsvloot naar een duurzamer alternatief, een optie is. Elektrisch rijden en rijden op CNG, zijn in opmars, al zijn de absolute cijfers nog klein. FEBIAC spreekt over 500 nieuwe elektrische wagens in 2014 en 1166 in 2015.

Dankzij Vlootscan, een online tool ontwikkeld door Voka Vlaams-Brabant, de provincie Vlaams-Brabant, TCOPlus, CORE en KU Leuven-Groep T, kan je nu de kosten en baten over een langere periode bekijken.

Lees hier hoe je via Vlootscan berekent of het interessant is om je bedrijfsvloot om te schakelen.

 
boomplantactie out of use en natuurpunt

Hoe groen is jouw stroom? 

Heb je een groen elektriciteitscontract? Dan beloofde je leverancier om jouw verbruik te dekken met groene stroom. Maar heeft hij die belofte ook waargemaakt?

Via de GroenCheck, een tool ontwikkeld door de VREG, de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, zie je of jouw elektriciteitsleverancier de laatste twaalf maanden groene dan wel grijze stroom leverde op jouw afnamepunt. De tool toont je het percentage groene stroom dat je leverancier jou de afgelopen maanden leverde. 

Lees meer en test hoe groen jouw stroom is.

 

Nieuwe KMO-portefeuille van start 

De kmo-portefeuille is veruit de meest gebruikte en wijdverspreide subsidie voor kmo’s. Dat maakt verbeteringen aan deze subsidie natuurlijk interessant. Agentschap Innoveren & Ondernemen lanceerde op 1 april de vernieuwde kmo-portefeuille.

De drie belangrijkste verbeteringen op een rijtje:

  • Eén subsidiebedrag en -percentage dat een kmo in functie van zijn eigen noden kan inzetten voor opleiding en/of advies;
  • Een maximaal steunbedrag afhankelijk van de grootte van het bedrijf;
  • Een eenvoudige subsidieaanvraag en -toekenning via een vernieuwde website.

Meer details over de wijzigingen van de KMO-portefeuille.

In juni focust ecoTips op interessante opleidingen in milieu en duurzaamheid.  Jouw opleidingsaanbod (met of zonder KMO-subsidie) in de volgende ecoTips? Contacteer ons op info@ecotips.org of 013 29 46 04

 

Vlaamse Klimaattop

19 april 2016 is een belangrijke dag voor het Vlaamse klimaatbeleid! Dan vindt de eerste Vlaamse Klimaattop plaats. Bekijk hier de details.

boomplantactie out of use en natuurpunt
ecoTips houdt je natuurlijk op de hoogte over de resultaten van de Vlaamse Klimaattop! Via de website en Facebook. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor een 2-wekelijkse update.

In april lees je in ecoTips 16.2 wat Francesca Vanthielen, mede-oprichter van de Klimaatzaak, verwacht van de Vlaamse Klimaattop. De editie van ecoTips is momenteel in druk, lees haar opiniestuk in primeur online!

Gezocht? Gevonden!

Ken of ben jij de gedroomde kandidaat voor een job in de sector duurzaamheid en milieu?

Profex is op zoek naar een assistent milieu, een consulent energie en 2 consulenten omgeving: milieu/ruimtelijke ordening en energie/veiligheid.

Jouw vacature ook in deze nieuwsbrief en online? Contacteer ons via info@ecotips.org of 013 29 46 04

Agenda

Verder in de agenda. 

Jouw event of opleiding in de agenda? Stuur een mailtje naar info@ecotips.org 

Een nieuwe vraag van ecoPoll


Vorige maand vroegen wij onze lezers ‘Plant jouw bedrijf in 2016 investeringen in duurzame technieken, management of uitrusting?” 56 procent is dat inderdaad van plan, voor 44 procent is dit nog niet zeker.

ecoPoll vraagt deze maand “Plan jij dit jaar een opleiding in een duurzaam onderwerp?” Laat het ons weten en lees in ecoTips ECOKNOWLEDGE hoe het met de rest van Vlaanderen zit.

Heb jij zelf een relevante vraag voor ecoPoll? Laat het ons zeker weten!

Abonnee worden in 2016?!

ecoTips is al meer dan 20 jaar hét B2B-magazine bij uitstek, voor iedereen die meer wil weten over duurzaam ondernemen!
Als abonnee ontvang je 6 keer per jaar het magazine met de laatste ‘Trends In Sustainability’. Onze nieuwsbrief krijg je er gratis bij. 

Economisch verantwoord, duurzaam en nog interessant ook.

Vraag hier je abonnement aan. Wil je kennismaken vooraleer je een abonnement neemt? Dat kan! Lees de volledige editie van maart 2016 online…volledig gratis.

Facebook

LinkedIn

Website

Email

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.