ecoNieuws 16.7

 

Eerste alternatieve energiehub met LNG

De haven van Antwerpen en ENGIE hebben een concessieovereenkomst van dertig jaar gesloten voor de realisatie van een alternatieve energiehub in de haven.

Die zal bestaan uit een bunker- en vulstation met vloeibaar aardgas (LNG) voor binnenvaart en wegtransport, een aardgas (CNG) vulpunt en snelladers voor elektrische voertuigen. De eerste fase van de hub zal operationeel zijn vanaf eind 2017.
 
Lees meer over de eerste alternatieve energiehub met LNG in Antwerpen.

 

De impact van Internet of Things op de schoonmaakbranche

De thermostaat, auto’s en de koelkast. Tegenwoordig staan niet alleen mensen maar ook alledaagse voorwerpen in verbinding met een netwerk. Hierdoor zijn ze in staat om ons van allerlei data te voorzien. Zo ook toiletfaciliteiten. Een studie van Tork, het hygiënemerk van SCA, laat zien hoe het Internet of Things het werkveld van schoonmakers en facility managers kan verlichten.

Meer informatie over Internet of Things in de schoonmaakbranche.

 

Studiedagen Sertius in opleidingsspecial van ecoTips

Dankzij hun jarenlange ervaring als spreker op seminaries, studiedagen, fora,…kreeg Sertius vaak de vraag om zelf ook opleidingen of studiedagen te verzorgen rond belangrijke ontwikkelingen inzake milieu en veiligheid.

Sertius organiseert op donderdag 16 juni een eerste studiedag rond de inwerkingtreding van de omgevingsvergunning. Bekijk hier het volledige programma en schrijf je meteen in.

In de volgende editie focust ecoTips op ‘ecoknowledge‘ en zetten we opleidingen en netwerken rond milieu en duurzaamheid in de kijker. Nog geen abonnement?  Boek nu en ontvang deze editie al in je brievenbus.

Jouw publicaties (on- en offline), simulatiesoftware en opleidingsaanbod onder de aandacht brengen van een duurzaam publiek? Neem dan contact op met info@ecotips.org

 

Tweede VLEEN-netwerk start in Antwerpen

VLEEN is het Vlaams Lerend Energie-Efficiëntie Netwerk, een efficiënte manier om over het energieverbruik van je bedrijf na te denken. Het is een internationaal beproefde methodiek om sectoroverschrijdend tot energiereductie te komen.

In het eerste VLEEN-netwerk in Limburg (gestart op 14 januari 2016) werken negen bedrijven uit verschillende sectoren vier jaar lang aan energiebesparing in hun eigen organisatie. Onder coördinatie van EnergyVille en advisering van Encon, gaan de bedrijven gedurende die periode samen op zoek naar energiebesparingsmaatregelen.

Meer over de informatiesessie op 17 mei rond de opstart van het tweede VLEEN-netwerk in Antwerpen.

 

Waterstofregio 2.0 van start 

Waterstof wordt wereldwijd beschouwd als een belangrijke mogelijkheid om tot een koolstofvrije economie te komen. Het is erg beloftevol omdat het een schone, emissievrije brandstof is voor vrachtwagens en personenauto’s.
 
Vlaamse en Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstellingen gaan samen aan de slag met het demonstreren van waterstof als duurzame energiebron in Interregproject Waterstofregio 2.0.

Meer over dit Interreg-project en waterstofNet.

 

Nog 1 week tot Cleantech Connected 

Op dinsdag 17 mei inspireren negen sprekers je over wereldwijde trends en opportuniteiten in cleantech.

Schrijf je hier in. Lezers van ecoTips mogen inschrijven aan ledentarief! Geef de kortingscode ECOTIPS in bij het lidnummer.
 

Overgang naar een circulaire economie versnellen

Als CEO van de Ellen MacArthur Foundation leerde JAMIE BUTTERWORTH (Partner bij Circularity Capital) het concept ‘circulaire economie’ kennen en ontwikkelde het verder.

Circulaire bedrijven ondervinden moeilijkheden om voldoende snel geld te vinden voor hun groei. Jamie besloot dan ook om voor de actie te gaan. Hij richtte samen met andere ervaringsdeskundigen uit de venture capital wereld een specifiek fonds op rond circulaire economie. Zijn droom zette hij om in daden. Zijn concept werd getransformeerd naar kapitaal. Jamie maakte alvast deze transitie.

Aansluitend debat met: KURT VAN DONINK, General Manager bij Nike Logistics Europe en MIEKE FRIJTERS, Director bij ATF

Lees meer over de sprekers en bekijk het volledige programma. 

De vraag van ecoPoll

ecoPoll vraagt deze maand “Plan jij dit jaar een opleiding in een duurzaam onderwerp?” Laat het ons weten en lees in ecoTips ECOKNOWLEDGE hoe het met de rest van Vlaanderen zit.

Heb jij zelf een relevante vraag voor ecoPoll? Laat het ons zeker weten!

Agenda

Verder in de agenda. 

Jouw event of opleiding in de agenda? Stuur een mailtje naar info@ecotips.org 

Gezocht? Gevonden!

Ken of ben jij de gedroomde kandidaat voor een job in de sector duurzaamheid en milieu?

Jouw vacature ook in deze nieuwsbrief en online? Contacteer ons via info@ecotips.org of 013 29 46 04

Abonnee worden in 2016?!

ecoTips is al meer dan 20 jaar hét B2B-magazine bij uitstek, voor iedereen die meer wil weten over duurzaam ondernemen!
Als abonnee ontvang je 6 keer per jaar het magazine met de laatste ‘Trends In Sustainability’. Onze nieuwsbrief krijg je er gratis bij. 

Economisch verantwoord, duurzaam en nog interessant ook.

Vraag hier je abonnement aan. Wil je kennismaken vooraleer je een abonnement neemt? Dat kan! Lees de volledige editie van maart 2016 online…volledig gratis.

 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.