ecoNieuws 16.8

De energiebarometer staat nog steeds gunstig

De eerste maanden van 2016 noteerden we uitzonderlijk lage energieprijzen. Door een toename van de globale grondstofvraag en een daling van het aanbod, zijn de brandstofprijzen ondertussen opnieuw aan een klim begonnen .

En ook voor de CO2-emissierechten is er een prijsstijging merkbaar. Deze prijsevoluties resulteren in een toename van de elektriciteits- en aardgasprijzen op de langetermijnmarkt.

De prijzen zijn wel nog steeds lager dan die van de voorgaande jaren. Het vastleggen van langetermijncontracten blijft dus voorlopig nog interessant.

Profex volgt de prijzen nauw op en past de energiebarometer aan. 

 

Circulaire economie ontkiemt in de landbouw

Voor de traditionele land- en tuinbouw is het principe van gesloten kringlopen niet nieuw. Maar door de industrialisering is ook deze sector geëvolueerd naar een meer lineair systeem.

Het Departement Landbouw en Visserij vond ontluikende kiemen van circulair denken en handelen in de land- en tuinbouw: een agro-ecologisch biobedrijf, valorisatie van reststromen, stadslandbouwprojecten, enz.

Lees meer over de drie circulaire bedrijfsmodellen waarmee landbouwers aan de slag kunnen.

 

Nieuwbouw en hernieuwbare energie hand in hand 

Voor residentiële woningen bestaat er een verplichting om een aandeel hernieuwbare energie te produceren. Dit aandeel verhoogt nog vanaf 2017.

Vanaf 2017 worden ook niet-residentiële nieuwbouwprojecten verplicht om te investeren in hernieuwbare energie. “Iedereen moet zijn steentje bijdragen aan het behalen van de doelstellingen hernieuwbare energie”, stelt Bart Tommelein, Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie.

Meer over hernieuwbare energie in nieuwbouwprojecten.

 

Confocus in opleidingsspecial van ecoTips

Met seminars over milieu-, preventie- en energietopics speelt Confocus op een praktijkgerichte manier in op de opleidingsbehoeften van KMO’s.

In juni, juli en augustus staan er praktische infosessies rond de omgevingsvergunning op het programma. De opleidingen komen in aanmerking voor de permanente vorming van milieucoördinatoren.

In de volgende editie focust ecoTips op ‘ecoknowledge‘ en zetten we opleidingen en software over milieu en duurzaamheid in de kijker. Nog geen abonnement?  Boek nu en ontvang deze editie al in je brievenbus.

Interesse in duurzaamheid en geld? Dan las je de vorige editie van ecoTips ‘ECOFINANCE’, over financieringsmogelijkheden voor duurzame investeringen, met veel interesse! Heb je geen abonnement en wil je deze uitgave alsnog ontvangen? Bestel via dit formulier een gedrukt exemplaar of de online versie.

 

Energieverbruik reduceren en optimaliseren 

Sanel Eco Solutions ontwikkelde een gepatenteerde technologie die elektriciteitsgolven harmoniseert en niet-functioneel energieverbruik reduceert. De ‘E-Power’ leidt zo tot een efficiënter energieverbruik en een langere levensduur van elektrische installaties.

Bedrijven met zonnepanelen kunnen extra besparen door het gebruik van de nieuwe generatie batterijen van Panasonic. Met de compacte Lithium-ion batterij verschuif je het verbruik van je zonne-energie van het moment van productie tijdens de dag, naar een later tijdstip ‘s avonds of ‘s nachts. Zo maak je maximaal gebruik van gratis, groene energie.

Meer over deze besparingsmogelijkheden van Sanel Eco.

De vraag van ecoPoll

ecoPoll vraagt deze maand “Plan jij dit jaar een opleiding in een duurzaam onderwerp?” Laat het ons weten en lees in ecoTips ECOKNOWLEDGE hoe het met de rest van Vlaanderen zit.

Heb jij zelf een relevante vraag voor ecoPoll? Laat het ons zeker weten!

Agenda

  • 30 mei- 5 juni – European Sustainability Week
  • 31 mei – opleiding REACH – Antwerpen
  • 6 juni – ISO 9001 – Sint-Niklaas
  • 9 juni – update omgevingswetgeving & 20 jaar VMx – Gent
  • 9 juni – studiedag hergebruik reststromen – Melle
  • 9 juni – kick-off cleantech community – Leuven
  • 13 juni – ISO 14001 – Hasselt 
Verder in de agenda. 

Jouw event of opleiding in de agenda? Stuur een mailtje naar info@ecotips.org 

Gezocht? Gevonden!

Jouw vacature in deze nieuwsbrief en online? Contacteer ons via info@ecotips.org of 013 29 46 04

Abonnee worden in 2016?!

ecoTips is al meer dan 20 jaar hét B2B-magazine bij uitstek, voor iedereen die meer wil weten over duurzaam ondernemen!
Als abonnee ontvang je 6 keer per jaar het magazine met de laatste ‘Trends In Sustainability’. Onze nieuwsbrief krijg je er gratis bij. 

Economisch verantwoord, duurzaam en nog interessant ook.

Vraag hier je abonnement aan. Wil je kennismaken vooraleer je een abonnement neemt? Dat kan! Lees de volledige editie van maart 2016 online…volledig gratis.

 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.