Ecopinie: Hoe je een partner van de planeet wordt

De voorbije twee jaar confronteerde een wereldwijde pandemie ons met grote uitdagingen. Maar de grootste en voornaamste uitdaging voor de mensheid staat ons nog te wachten: de klimaatverandering. Willen we hier als samenleving een antwoord op bieden, dan ondernemen bedrijven best dringend actie en dragen ze zorg voor onze belangrijkste gemeenschappelijke stakeholder: de aarde.

De tijd waarin bedrijven alleen producten verkopen en zoveel mogelijk winst boeken, ligt inmiddels al lang achter ons. In de recentste Trust Barometer van Edelman vindt 52 procent van de respondenten dat bedrijven niet genoeg doen om het klimaatprobleem aan te pakken. Mensen verwachten actie én transparantie. Ze willen duidelijk kunnen zien wat de impact van bedrijven op de planeet is. 

Geloofwaardig actieplan

Wil je als bedrijf het vertrouwen van de consumenten behouden? Maak dan werk van een geloofwaardig en concreet klimaatactieplan. 

In dit nieuwe tijdperk van klimaatverantwoordelijkheid moeten de CO2-gegevens van organisaties even betrouwbaar zijn als hun financiële gegevens. Maar als je je data niet kunt zien of begrijpen, is het moeilijk in te schatten waar de grootste problemen zich bevinden, laat staan aan te pakken. 

Transparante voorbeeldrol

Wil je koolstofemissies op een impactvolle manier terugbrengen? Investeer dan in de juiste tools om ze te traceren en je reis naar Net Zero in beeld te brengen. Wees daar vervolgens transparant over. Je bent dan niet alleen zelf op de goede weg, je stimuleert ook anderen om zich aan te sluiten.

Betrouwbare rapportage, diepgaande inzichten en what-if-analyses kunnen organisaties helpen hun CO2-voetafdruk beter te voorspellen en de voortgang van hun klimaatacties te visualiseren. Door doelstellingen af te stemmen op de nieuwste klimaatwetenschap kan een duidelijk gedefinieerd plan uitgewerkt worden om uitstoot te verminderen, in lijn met de wereldwijde klimaatdoelstellingen. 

Medewerkers motiveren

Naast je eigen acties is het belangrijk dat ook werknemers zich gesterkt voelen om hun steentje bij te dragen. Neem bijvoorbeeld reisprogramma’s. Door betrouwbare milieugegevens bij te houden, te analyseren en te rapporteren kun je je medewerkers helpen de uitstoot van hun zakenreizen te verminderen en zo de duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf te halen. 

Werknemers kunnen dan kiezen voor opties die de minste impact hebben op het milieu, zoals bijvoorbeeld het transportmiddel en het energieverbruik ter plaatse. Zulke acties stimuleren hun betrokkenheid en zorgen voor een gedragsverandering op grote schaal. 

Samenwerken met leveranciers

Ook leveranciers zijn een belangrijk onderdeel van de CO2-reductie. Klimaatactie is het meest effectief wanneer we samenwerken met onze klanten en leveranciers, prioriteit geven aan datagestuurde klimaatactie op alle niveaus en wanneer we duurzaamheid verder integreren in alle aspecten van de toeleveringsketen.

CO2-plaatje vervolledigen

Wil je als bedrijf een impactvolle klimaatstrategie implementeren, neem dan alle emissies op in je koolstofemissie-portefeuille. Alleen door te investeren in tools die scope 3-emissies (indirecte emissies in de waardeketen van een bedrijf) bijhouden op hetzelfde platform dat scope 1-emissies (directe emissies van bedrijfsmiddelen in eigendom en beheer) en scope 2-emissies (aankoop van elektriciteit, warmte of koeling voor eigen bedrijfsgebruik) analyseert, ontstaat een nauwkeurig en holistisch beeld van uitstootdata.

We kunnen het klimaatprobleem alleen maar oplossen als we alle aspecten van onze economie hervormen. Van landbouw en transport tot financiële diensten en consumptiegoederen. Bedrijven kunnen in de strijd tegen klimaatverandering impact creëren met hun bedrijfsvoering. En door de kracht van partnerschappen in hun hele keten te benutten. Dan lift je niet langer meer gratis mee op de planeet, maar word je een partner van de planeet.  

Ann Heyvaert is Country Leader Alliances and Channels Belgium bij Salesforce.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.