Siem de Ruijter
(Beeld: Siem de Ruijter)

Te weinig mensen weten wat duurzaam beleggen precies is

De interesse voor duurzaam beleggen zit in de lift 

Uit de Global Investor Study van vermogensbeheerder Schroder bij 22.000 beleggers over 30 landen blijkt dat 78 procent duurzaam beleggen belangrijker vindt dan vijf jaar geleden. 64 procent heeft volgens het onderzoek ook daadwerkelijk belegd in duurzame activa. 

Kijken we naar de laatste cijfers die beschikbaar zijn voor België (1), dan blijkt dat in 2016 voor 16,32 miljard euro was belegd in duurzame beleggingsproducten, een record. Het aandeel van duurzaam beheerde beleggingsproducten ten opzichte van het totaal volume aan beleggingsproducten steeg in 2016 naar 9,21 procent en benadert het eerdere hoogtepunt uit 2011. Van elke 100 euro die wordt belegd, gaat er dus 9,21 euro naar duurzame beleggingsproducten. 

Veel misverstanden rond ethisch of duurzaam beleggen

Maar voor elke 100 euro gaat er dus ook meer dan 90 euro NIET naar duurzame beleggingsproducten. We kunnen ons afvragen waarom. Een eerste reden is dat er nog heel wat misverstanden zijn rond duurzaam beleggen. Het misverstand dat het meeste leeft, is dat duurzaam beleggen financieel minder opbrengt, hoewel onderzoek heeft aangetoond dat duurzame beleggingen gelijkwaardige rendementen opleveren (of soms zelfs betere). 

Een tweede reden is dat er in adviesgesprekken bij de bank nog te weinig wordt gesproken over duurzame beleggingen. Heel wat banken hebben een aanbod aan duurzame beleggingsproducten, maar ze komen te weinig aan bod. Zo moet de bankier van de wetgever wel vragen naar je kennis en ervaring met beleggen en je houding tegenover risico. Maar nergens in de vragenlijst wordt er gevraagd naar je houding ten opzichte van duurzame beleggingen, een gemiste kans. Het aanbod aan duurzame beleggingen hangt nog te veel af van het kantoor waar je bankiert en de persoon die tegenover je zit. Als je bankier er niet over praat, begin er dan als belegger zelf over. Vraag naar het aanbod duurzame beleggingen en geef aan dat je dit belangrijk vindt. 

Een derde reden is dat beleggers niet altijd goed weten wat duurzaam beleggen precies is. In het onderzoek van Schroders blijkt dat 89 procent van de beleggers wel een idee heeft van wat duurzaam beleggen is, maar dat er grote verschillen zitten in het niveau van hun kennis. Het onderzoek toonde aan dat duurzaam beleggen de eerste keuze was van beleggingsonderwerpen waar men zijn kennis wil over verbeteren, boven onderwerpen als de verschillende activaklassen en het effect van samengestelde intrest.  

8 strategische aanbevelingen van Europa

Een groep experten van de Europese Commissie stelde begin 2018 een eindverslag voor met acht strategische aanbevelingen voor een financieel systeem dat duurzame beleggingen ondersteunt. Een van de aanbevelingen stelt dat particuliere spaarders en beleggers de mogelijkheid moeten krijgen om te beleggen in portefeuilles die hun duurzame voorkeuren weerspiegelen. Volgens de experten moeten beleggers veel beter geïnformeerd worden én beschermd worden door minimumnormen voor dergelijke beleggingen. De Europese Commissie werkt in dit verband aan de nodige richtlijnen. 

Op dit moment ontbreekt het in België nog aan een onafhankelijke en allesomvattende website met praktische informatie rond duurzaam beleggen. Het wordt hoog tijd dat die er komt! Geïnteresseerden die mee hun schouders willen zetten onder dit initiatief mogen mij altijd contacteren. 

Siem de Ruijter

siem.deruijter@ucll.be

Docent aan UCLL en coauteur van ‘Ethisch beleggen is voor iedereen’

(1) MIRA – Duurzaam sparen en beleggen in België

Op 22 oktober organiseert ecoTips een infoavond in Leuven, over ethisch beleggen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.