Veel vacatures, weinig geschikte kandidaten? Probeer ECONKNOWLEDGE!

Veel vacatures, weinig geschikte kandidaten? ECOKNOWLEDGE kan antwoord bieden. 

Deze ecopinie verscheen als intro bij de ecoTips editie van juni 2019, over ecoknowledge en ecodesign.

Hoewel de verkiezingsuitslag het niet meteen weergeeft, is de klimaatopwarming de afgelopen maanden niet uit het nieuws geweest. Burgers, overheden, bedrijven, velen staken hun nek uit en ondersteunden de ‘Sign for my future’ – campagne. Maar liefst 267.617 Belgen tekenden voor het klimaat en voor een krachtig klimaatbeleid. Nu is het aan de politici of opnieuw aan de burgers, indien de politiek te lang talmt.

Advertising
 

Voorlopers zijn er klaar voor

Ondertussen blijven bedrijven niet afwachten. Ze verduurzamen hun activiteiten, rekenen met interne CO2-prijzen en ontwerpen totaal nieuwe duurzame producten via ecodesign. Performante tools zoals de Sustatool van de Vlaamse overheid, ondersteunen hen daarbij. Wanneer er eindelijk een klimaatwet in dit land zal zijn, zijn deze voorlopers dus al klaar om ermee aan de slag te gaan.

Nieuwe rollen en taken

Er ontstaan ondertussen ook nieuwe taken, rollen en functies in die bedrijven. Een snelle zoektocht op de vacaturewebsite van de VDAB, leert dat er zo’n 3.769 milieugerelateerde jobs openstaan. Weinig kans dat deze allemaal snel ingevuld zullen geraken.

Bedrijven moeten dus op zoek naar andere manieren om hun doel te bereiken. De huidige medewerkers bijscholen en heroriënteren, is dan een interessante optie. Permanent bijscholen, leren en nieuwe competenties ontwikkelen, is dus belangrijker dan ooit, niet alleen voor de werknemer maar ook voor de werkgever.

Daarom vind je in de editie 19.2 van ecoTips (over ECOKNOWLEDGE & ECODESIGN) niet alleen praktijkvoorbeelden van bedrijven die verduurzamen, maar ook een overzicht van de opleidingen die deze zomer en najaar in Vlaanderen georganiseerd worden. Maak er gebruik van en stuur ze ook door naar je collega’s. Hoe meer professionals met kennis van zaken, hoe beter voor klimaat en milieu.

Hoofdredacteur

Hilde De Wachter

Een abonnement op ecoTips kost maar 65 euro voor 4 edities van het magazine (digitaal en in print), minimaal 2 nieuwsbrieven per maand en extra artikels in de online abonneesectie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.